×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Fontos döntések Mikolában

2017.06.22 - 09:32
Megosztás:
 • Fontos döntések Mikolában

  Kedden rendkívüli ülést tartott Mikola Község Helyi Tanácsa. Hat napirendi pontot tárgyaltak meg és fogadtak el, s valamennyi döntés fontos a község fejlesztése szempontjából.

   

  Rendkívüli ülést tartott kedden Mikola Község Helyi Tanácsa. A polgármesteri hivatalnak szüksége van egy olyan személyre, aki a közbeszerzésekkel foglalkozik. A megszigorított közbeszerzési törvény megnehezíti az önkormányzatok dolgát, s emiatt a mikolaiak egy szakembert szeretnének alkalmazni, aki kizárólag a közbeszerzéssel foglalkozik. Nem könnyű alkalmas személyt találni — aki a megadható fizetésért el is vállalja a munkát —, ugyanis erre a feladatra használható képzése kell legyen (felsőfokú végzettség és képzés). A tanácsosok arról is döntöttek, hogy alkalmaznak egy személyt, akit a polgármester felhatalmaz, hogy képviselje a községet az Apaservnél azokon a közgyűléseken, amelyeken a víz- és csatornahálózat problémáit tárgyalják. A tanács meg kellett nevezzen egy személyt, aki a polgármester mellett az önkormányzatot képviseli abban a bizottságban, amelyik az iskolaigazgatót és aligazgatót vizsgáztatja. Egy másik határozattervezet arról szólt, hogy a 30-as kormányrendelet értelmében módosítani kellett az ANL-lakások bérleti díjait. Eddig minden bérlő egyformán fizetett, ezentúl azonban figyelembe veszik a bérlők jövedelmét. Ugyancsak ezen a gyűlésen rangsorolták a kérvényezőket az öt megüresedett ANL-lakás bérbeadására. Az öt lakosztályból négyet adtak bérbe, egynek a kiadását elhalasztották, mert nem volt teljes az ötödik kérvényező iratcsomója. Határozat született egy partnerkapcsolat létrehozásáról is Egri, Mikola, Lázári és Pusztadaróc között, hogy közösen pályázzanak a 194 B jelzésű megyei út modernizálására. Mikolában problémát okoz az utak és az utcák modernizálása. Tizenkét kilométer hosszan zajlanak a felújítási munkálatok, s az aszfaltozás előtt harminc centiméteres alapot helyeznek el, ám mivel nagyon szűkek az utcák, nehéz a hidak elhelyezése, erre keresik most a megoldást.

  Dobos István elmondta, hogy van egy együttműködési megállapodása a községnek a Nóé Partium Egyesülettel, ami abban áll, hogy a vasútállomáson túl lévő óvodaépületben idősek klubját fognak működtetni. Rendbe kell tenni az épületet; Ököritófülpössel készítenek egy közös pályázatot, hogy a már működő magyarországi mintára Mikolában is működőképessé tegyenek egy olyan intézményt, melyben felváltva működik majd az idősek klubja és zajlik a fogyatékos gyerekekkel történő foglalkozás — tette hozzá Dobos István.

   

   

  Elek György

   

  Cookie