×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
8 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Főszerepben a gasztronómia a PMN-en

2019.08.26 - 07:18
Megosztás :
 • Főszerepben a gasztronómia a PMN-en

  A gasztronómia az egyik legfontosabb ága lett a Partiumi Magyar Napok záró hétvégi programjainak, az idei eseményen már szakosodniuk kellett a csapatoknak, mert általános bográcsétel, vadétel és halétel kategóriában is versenyt hirdettek.

  Íze is van a Partiumi Magyar Napoknak, nem csak hangulata, a szabad tűzön való főzés volt a hétvége mindkét napjának legfontosabb délelőtti programja. Szombat délelőtt hagyományos bográcsételek elkészítésének a versenyét tartották, és ugyanaznap vadhúsból is készíthettek ételeket az amatőr szakácscsapatok. Vasárnap délelőtt halételek versenye zajlott, és mindhárom gasztronómiai vetélkedőt profi vagy legalábbis szakmabeli zsűri véleményezte.

   

  Partiumi vadásztalálkozó

   

  A szombati vadételfőzés egy összetettebb esemény része volt, szatmári vadászok a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervezték az eseményt, azzal a céllal, hogy megismertessék a vadászat lényegét a civilekkel; a vadételkészítést is úgy szervezték, hogy olyanok főzzenek egytálételeket vadhúsból, akik nem vadászok. Mészáros István, az esemény szervezője a Folk alapítvány részéről elmondta, hogy a magyar kultúrában a vadászat egy hagyomány, s jó lenne, ha ezt a hagyományt megismernék a laikusok is. A vadászat nem csak egy sport és nem csak egy hobbi, szerepe van abban, hogy fenntartsa azt az ökológiai egyensúlyt, amit Szatmár megyében nagyragadozók híján emberi beavatkozás nélkül lehetetlen megoldani. A vadászat egy kiváltság kell hogy legyen ma is, mint ahogy régen is az volt, hangsúlyozta ki Mészáros, a vadászoknak tisztelniük kell az életet, nem kedvtelésből kell ölniük, hanem a természetes egyensúly fenntartása érdekében.

  A közvetlenebb hangulat kialakulása érdekében szervezett vadhúsétel-készítő versenyen nyolc csapat vett részt, a készítményeket Pribilean István, a Majestic rendezvényterem főszakácsa, Mészáros István, a Folk alapítvány képviselője és Balogh Sándor, a Berki Völgyi Vadásztársaság elnöke zsűrizte. A Vad fakanál és az őzikék csapat lett a verseny harmadik helyezettje, az Ugocsai vadászok csapat kapta a második díjat, és a Medvetapi csapata érdemelte ki az első helyezést ezen a főzőversenyen.

   

  Bográcsétel-készítés

   

  A bográcsozásnak is megvan a maga hangulata, mint ahogy a maga elvárásai is a főzővel szemben, figyelmeztette a versenyzőket a vadásztalálkozón szervezett főzéssel párhuzamosan zajló bográcsétel-készítő verseny résztvevőit a zsűrielnök. Pálszabó Miklós elmondta, hogy az ilyenfajta ételkészítés legfontosabb elemei a természetes, tájjelegű alapanyagok használata, az ételfajtának megfelelő fűszerezés, a megfelelő időben és mértékben történő sózás és a bogrács alá rakott tűz erőssége. A világbajnok mesterszakácsnak és zsűritársainak itt tizennégy csapatot kellett rangsorolniuk. Ezek közül a Szigetlanka csapat lett a harmadik egy borjúpörkölttel, a CBA csapat kapta a második díjat a babgulyásáért, az első pedig a No limits csapat lett, amely marhagulyást készített lábszárból, oldalasból és faroktőből.

  Balázsi István, az esemény szervezője elmondta, hogy jövő évtől a Veress Ádám-emlékverseny nevet fogja viselni a rendezvény a nemrég elhunyt szakácsmester emlékére, és a kupa is vándorkupa minősítést kapott, az összes korábbi nyertes rágravírozott nevével vándorol majd évről évre a legjobbak között.

   

  Halételek versenye

   

  Vasárnap délelőtt halételkészítők versenye zajlott a PMN-en, itt szintén Pálszabó Miklós és zsűritársai mondtak véleményt arról, melyik étek sikerült a legjobban. Jó tanácsokkal a mesterszakács itt is szolgált, elárulta, hogy az ilyenfajta versenyeken a zsűri mindig szereti, ha meglepik valami érdekes ízkombinációval, ha új, de az étel jellegéhez illeszkedő dolgot visznek bele a készítésbe. Kiemelte, hogy külön örültek a szép terítéknek, hiszen a vendégvárás szerves része az ételkészítésnek, a pontozásban számított a tálalás, az íz és az eredetiség. Ezen a versenyen tizenegy csapat tagjai álltak az üst mellé a legjobbnak kijáró címért, harmadik lett az Ady Endre Társaság csapata, második helyen a La pescăriţa şi vânătorul & Co. csapat végzett, a legjobb halételért pedig a Tiszafürediek csapata vihette haza az első díjat

   

  Princz Csaba

   

  .

   

  Cookie