×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Főszerepben a régió borai

2019.08.21 - 08:52
Megosztas :
 • Főszerepben a régió borai

  A 18. PMN szervezői augusztus 23–25. között öt borkóstolóra várják az ízletes helyi borok kedvelőit, a részvétel jelentkezéshez kötött.

  A „boros részleg” — ahogy eddig nevezték a fesztiválozók — nem volt más, mint az ital beszerzési helye a lacikonyhások mellett, holott ennél sokkal többre hivatott — magyarázza Veiszenbacher László szervező. „Idén kiemeltük a vendéglátók köréből, és külön helyszínné, egy sajátos színfolttá változtattuk. Térségünk borászatai megérdemlik a kiemelt figyelmet, a borkedvelők pedig az eddigieknél is színvonalasabb fogadtatást” — fogalmaz a szervező, aki a borkóstolók részleteit is ismertette. 

  Neves, nemes borok a legjavából

  Az idei PMN alkalmával tizenegy partiumi pincészet mutatkozik be, boraikat és pezsgőiket a Kossuth-kerti Borudvarban mindenki megkóstolhatja. Köztük köszönthetjük a The Dome-ot Halmihegyről, a Crama Teodort Szakaszról, a Fort Silvant Kémerről, a Reizer Bort Túrterebesről, a Nachbilt Krasznabéltekről, a Dobra Wine Pogányt Dobráról, a Crama Nastasét Halmihegyről, a Rittner Vináriumot Bihardiószegről, Butka Sándort Avasújvárosból, a Silvaniát Szilágysomlyóról, Fehér Gyulát Szatmárhegyről, valamint a Ludroczki Pincészetet Avasújvárosból.

  Ötféle lélek és ízvilág a terítéken

  „Péntektől vasárnapig, augusztus 23–25. között öt borkóstolón vehetnek részt a fesztiválozók, melyeknek a Máltai Szeretetszolgálat Kossuth-kerttel szemben található első emeleti terme ad otthont. Ez egy remek alkalom megismerni a környékbeli borászatokat és az általuk képviselt különleges ízvilágokat, mert a hegy nedűjének lelke van.

  Terítékre kerülhetnek ugyanolyan fajtájú gyümölcsből készült borok, az ízük azonban merőben különböző. Formálnak rajta a vidék adottságai, a mikroklíma, a napsütéses órák száma, de az elkészítés folyamata és a tárolás körülményei sem mellékesek. Abban pedig, hogy milyen jellegzetességeket fedezhetnek fel az egyes italok ízlelésekor, tapasztalt szakértők segítenek” — magyarázta Veiszenbacher.

  A program

  Pénteken 18.30-tól a halmihegyi The Dome kínálatát Vîlcu Vasile borász mutatja be román nyelven. Szombaton 16 órától a szakaszi Crama Teodor részéről Răzvan Demian sommelier tartja a kóstolót. Ezt követően, 18.30-tól a szilágysomlyói Silvania nedűit Balázs Attila szakértő segítségével ismerheti meg a közönség. Vasárnap 16 órától a bihardiószegi Rittner Vinárium tulajdonosa, Rittner Tibor vezeti be a vendégeket a titkaikba. Ezután, 18.30 órától a krasznabélteki Nachbil borászatot és borait Serli Csilla borász prezentálja a résztvevők számára.

  Ráadásként, a kiállítók között helyet kap két pálinkafőző manufaktúra is Hornyák Tibor sárközi és Dohi Vilmos kőszegremetei kisiparosok személyében. A kellemes, nyáresti italok mellé pedig jól csúsznak majd a Tatár Hús borkorcsolyái, elsőrendű felvágottakkal és sajtokkal csillapíthatjuk éhségünket két pohár ital között. Azok számára pedig, akik a szőlős kalandokkal csínján bánnának, a gyöngyöző fröccs másik hozzávalója is kéznél lesz, a hideg ásványvíz sem marad ki a Borudvar felhozatalából.

  Hívogató programokkal kecsegtet

  A borkedvelők színvonalas szórakoztatásáról a színpadi fellépők gondoskodnak. Kabaré, világslágerek és hazai örökzöldek lesznek terítéken az ízletes falatok és a gyöngyöző italok mellett. Ismeretterjesztő előadásokat is tartanak a Borudvarban. A programkínálat színes és kortalan, így a generációk együtt örülhetnek a nyár utolsó estéinek a Kossuth-kerti lombok alatt.

  „Szeretettel várjuk mindazokat, akik két nagyszínpadi koncert között barátibb hangulatra s egy pohár nedűre vágynak, és azokat is, akik kimondottan a nyáresti borozós atmoszférát részesítik előnyben. Jelentkezzenek bátran a hétvégi borkóstolókra, ismerkedjenek meg a környék legjobb borászatainak különlegességeivel!” — üzeni Veiszenbacher László a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóinak.

  A borkóstolókon előzetes jelentkezés alapján vehetnek részt. Regisztráció: Veiszenbacher Lászlónál a 0788.754.523-as számon vagy Túrós Boglárkánál a 0730.713.723-as számon.

  Cookie