×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Programajánló

Függök ezen a zord életpárkányon — a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében

2019.09.22 - 12:03
Megosztas :
 • Függök ezen a zord életpárkányon — a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében

  Szeptember 23-án Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz látható a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciója, a Függök ezen a zord életpárkányon című előadás.

  2014. április 10-én Szatmárnémetiben hangzott el először: „Itthon vagyok!” Ezekkel a szavakkal indul a Szugyiczky István, a Harag György Társulat örökös tagja által szerkesztett és rendezett Ady-est szövegkönyve, mely megkísérli egy ellentmondásos ember fiatalon elgurult életét nyolcvan percbe sűríteni és a hol szerethető, hol elviselhetetlen, hol nyugtalan és szenvedő Ady Endrét megmutatni.

  Az előadás szereplője, a Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER-díjas Érdemes művész, Bogdán Zsolt nagy érzékenységgel tolmácsolja Ady Endre ostorozó hazaszeretetét, zsoltáros istenhitét, esendő lelkének rezdüléseit. Túl az 50. előadáson — Bogdán Zsolt minden idegszálát, hangját, játékerejét adja, felajánlva a nagyérdeműnek a találkozást a költő jól ismert és ismeretlen arcaival.

  Az Ady-estet bemutatása óta több ezer költészetet kedvelő lelkes néző láthatta Szatmárnémeti és Kolozsvár mellett — többek között — Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Nagyszebenben, Temesváron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Az előadást gyakran hívták Magyarországra is. Gödöllőn, Pécsett, Taljándörögön és Budapesten is több helyszínen volt látható az est, például a Vígadóban, a Radnóti Színházban, a Klebelsberg Kultúrkúriában és nemrég Fischer Iván Lakásszínházában.

  Cookie