×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Gasztronómia, hagyományápolás, sport és szórakozás a PMN ötödik napján

2019.08.25 - 13:25
Megosztas :
 • Gasztronómia, hagyományápolás, sport és szórakozás a PMN ötödik napján

  A Partiumi Magyar Napok szombati napjának programjában nagy szerepet kapott a gasztronómia. Szombat délelőtt ugyanis, a Kossuth-kerti fák árnyékában elrajtolt a vadételek főzőversenye, melynek során a csapatok finomabbnál finomabb ételeket készítettek és tálaltak a zsűri asztalára. Nem sokkal odébb, a Partiumi Mesterségek Utcájában már messziről lehetett látni, hol készítik a hamisítatlan bogdándi bélest vagy mezőpetri strudlit, ugyanis minden pult előtt hosszan kígyóztak a nagymamáink ízeire éhes vásárlók.

   

   

  Kiváló hangulat jellemezte a Borudvart is, amelyben a Partium legfinomabb nedűivel, jól behűtött borral és pálinkával várták a vendégeket. A Borudvar ugyanakkor számos rendezvénynek szolgált helyszínéül, így egy szakmai beszélgetésre is sor került, hogy ne csak a végső terméket, de azt a hosszú utat is megismerhessék az érdeklődők, melynek köszönhetően a gyümölcsből minőségi ital lesz. De szintén a Borduvar szolgált helyszínéül Erdei Péter könyvbemutatójának.

   

  Természetesen a gyermekek szórakozásának is megannyi lehetősége kínálkozott a PMN utolsó előtti napján: a legkisebbeknek a Tipegő sziget, Bartha Kati Molyolydája, az Aranykapu Népi játszókert, a Borókagyökér Egyesület kézműves foglalkozásai, vagy a MIK Gyermekutcája kínált tartalmas és kreatív foglalkozásokat, a nagyobbak megpróbálkozhattak a falmászással, vagy dióval próbálhattak célba találni a Paprika Jancsi Csúzlizdájában. Nem csak a gyerekeket, de a szülőket is megnevettette a Mátyás király szárnyai című bábelőadás, amely egyszerre volt szórakoztató, oktató és tanulságos. Később az apróságok beleshettek a Tintaló Cirkuszba is, és megcsodálhatták a Kossuth-kerti tavon felbukkanó Békakirályt is.

   

   

  A Pro Racers Sport Club és az Erdélyi Kárpát Egyesület rendezvénye révén idén is összemérhették ügyességüket a kétkeréken érkező kétszemélyes csapatok. A Kossuth-kerti ügyességi-gyorsasági kerékpáros vetélkedő szervezői nem csak a szórakozást tartották fontosnak, de a biciklizés népszerűsítése is nem titkolt célja volt a hagyományosnak számító rendezvénynek.

   

  A szórakozási lehetőségek sora itt messze nem ért véget. A szellemi sportokat kedvelők a sakktáblák előtt mérhették össze tudásukat. Míg pénteken a 14 éven aluliak méretkeztek meg, szombaton a Senior kategóriában indulók partijai zajlottak.

   

  Népi mesterségek, néptánc és népzene

   

  A Mesterségek Utcája idén is különleges színfoltként volt jelen a Partiumi Magyar Napokon. A népművészeti kiállítás és vásár mellett különleges bemutatókkal is készültek a szervezők. Volt itt ugyanis fazekas, kovács, díszüvegező, mézeskalácsos és gyöngyfűzők is, akik első kézből mutatták meg, miért is olyan különlegesek az általuk képviselt ősi mesterségek. A hagyományápolásnál maradva, gazdag néptánc és népzenei műsorral is készültek a szervezők. Felléptek többek között a szatmárnémeti Röpike néptánccsoport, a bogdándi Rozsmalint néptánccsoport, a mikolai Gyöngyösbokréta néptánccsoport, a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoport, a nagyváradi Motolla Énekegyüttes, az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport, a Szatmár megyei Szamoshát néptánccsoport, a nagykárolyi Rekettye néptánccsoport. A folytatásban Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai szolgáltatták a muzsikát, majd a Sugalló moldvai zenekar dallamaira perdülhetett táncra a közönség.

   

  A Kossuth-kertben a Harag György Társulat színházi sátránál a társulat munkatársainak a kézműves termékeit, illetve könyveket, bögréket is megvásárolhatták a látogatók. Az akciónak karítatív célja volt, ugyanis a befolyt összeget a Harag György társulat teljes egészében egy leukémiában szenvedő gyermek gyógykezelésére ajánlja fel.

   

  Azok sem maradtak hoppon, akiket a könnyűzenei színpadok műsorkínálata csábított a Kossuth-kertbe, hiszen a délután folyamán a Kiscsillag, az Anima Sound System, a The Minds, Ív és zenekara, valamint a Fák alatt zenekar is színpadra lépett, a pörgős befejezésről pedig DJ Smoothnoise gondoskodott.

   

  A PMN utolsó napján, vasárnap, a Kossuth -kerti állandó programok mellett olyan sokak által várt fellépőkkel csábítják a közönséget a szervezők, mint az Ismerős Arcok, a Compact Disco, és természetesen a PMN zárókoncertjét adó Ákos.

   

  Cookie