×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Generációk válasza a COVID-19 krízisre

2020.04.20 - 08:53
Megosztás:
Generációk válasza a COVID-19 krízisre
Az X generáció mutatkozik leginkább mentálisan leterheltnek a karantén ideje alatt és a felmérésekből kiderült az is, hogy az emberek közel felének nincs semmilyen megtakarítása - mutatott rá előadásában Kuti Géza szociológus és online kutatási szakértő.

Kuti Géza szociológus és online kutatási szakértő előadásával megkezdődött a heti rendszerességgel frissülő, online programsorozat a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Facebook-oldalán, RMKT Online néven. A beszélgetés során kiderült az is, mely generációkat érinti leginkább negatív hatással a jelenlegi járványhelyzet, de szó került arról is, hogy mekkora potenciált rejteget a webáruházak működtetése a krízis leküzdésére.

Átlagos képernyő előtt töltött idő generációkként? Kik minősülnek a közösségi oldalak aktív felhasználóinak? A statisztikák eredményeiből ítélve, 2009 óta az emberek képernyő előtt töltött tevékenysége mintegy 107%-kal növekedett és amint azt észrevehetjük, a Facebook közösségi oldal minősül továbbra is a legelterjedtebb online közösségi felületnek. A Tik-Tok videómegosztó oldal hatalmas rajongótábornak örvend az utóbbi időben és a növekedési tendenciáit megfigyelve, feltevések szerint egy éven belül elkerülheti akár az Instagramot is.

Megemlítésre került az az észrevétel is, miszerint hírszerzés céljából az influencerek befolyása igen jelentőssé vált az elmúlt években, így leginkább a fiatalabb generációk körében nagyon nagy hatással lehet hírek és vélemények terjesztésére.
Mit gondolnak az emberek, mi történik velük a közeljövőben, válságnak tekintik-e a koronavírus által okozott helyzetet? Mennyire vagyunk felkészülve egy ilyen jelenségre? A megkérdezettek által formált statisztikák alapján, átlagban az emberek 3-tól 6 hónapra becsülik a jelenlegi válság intervallumát, de valójában azt láthatjuk, hogy a történelem során végbement krízishelyzetek egyike sem oldódott meg ilyen hamar és lényegében sokkal több időre lesz majd szükségünk az újjáépítésre.

Az X generáció mutatkozik leginkább mentálisan leterheltnek a karantén ideje alatt és a felmérésekből kiderült az is, hogy az emberek közel felének nincs semmilyen megtakarítása.
Az online vásárlások népszerűsége az eltelt egy hónapban rohamosan megnövekedett és amint azt láthattuk, az Y generáció alkalmazza leginkább ezt a beszerzési módot. Az ilyen típusú vásárlásokra szánt összegek kerete is jelentősen megnövekedett és az eddigi átlagos évi online vásárlások egyharmadát az eltelt egy hónapban már el is érték a kimutatások szerint.

Komoly válság elején vagyunk? — merült fel a kérdés. A válasznak azonban inkább azokra a pozitívumokra kell fókuszálnia, melyeket az aktuális helyzet eredményezett és melyek által közelebb érezhetjük magunkat az alagút végéhez. Elmondhatjuk már azt is, hogy a pánikvásárlások hatalmas fergetegét túléltük és rájöttünk arra, hogy mennyi minden megoldható és sokkal gazdaságosabb távmunka által. A vidéki élet és az önellátó gazdálkodás is jelentős mértékben felértékelődött és ami a legfontosabb: összefogással ezt a világjárványt is eredményesen leküzdhetjük.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság élő közvetítéseit a szervezet Facebook-oldalán követhetik csütörtökönként, de aki lemaradt, annak sem kell aggódnia, hiszen utólag is visszanézheti közzétett videóikat az alábbi linken: https://www.facebook.com/rmkt.ro/.

 

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie