×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Gheorghiţă: a mellékhatásoktól való félelem, illetve a tájékozatlanság a fő oka az oltástól való ódzkodásnak

2021.10.12 - 19:00
Megosztás:
Gheorghiţă: a mellékhatásoktól való félelem, illetve a tájékozatlanság a fő oka az oltástól való ódzkodásnak
A hatóságok szerint a Covid elleni oltástól való ódzkodás vagy annak elutasításának fő okai a mellékhatásoktól való félelem és a megfelelő tájékozottság hiánya - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă szerint a tétovázók egy részének még gondolkodási időre, kielégítő információkra van szüksége, hogy meggyőződjenek a vakcina hatékonyságáról és előnyeiről, azonban vannak olyanok is, akik általában véve ellenzik az immunizálás gondolatát, és nem csupán a koronavírus elleni vakcinát utasítják el.

Nyomatékosította, hogy az elmúlt időszakban nőtt az oltakozási kedv. 'Valószínűleg a lakosságnak arról a szegmenséről van szó, amely abban az időszakban, amikor a megbetegedések száma meredeken csökkent, elhalasztotta az oltásról szóló döntést. A tétovázók másik kategóriája pedig most kezd megijedni a betegséggel járó kockázatoktól és a hosszú távú szövődményektől' - magyarázta.

Gheorghiţă emlékeztetett, a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeknek még inkább ajánlott az oltás felvétele, és arra biztatta őket, hogy minél hamarabb tegyék meg ezt a lépést, még akkor is, ha a két dózisú vakcinák esetében a megfelelő védelem eléréséhez egy hónapnak is el kell telnie.

'Az első adag felvétele után két héttel már van némi előnyünk, még ha nem is olyan nagy, ráadásul rendelkezésünkre áll a Johnson&Johnson egyszeri adagolású vakcinája is, amely rövidebb idő alatt nyújt védelmet' - magyarázta az oltáskampány koordinátora.

A védőoltás a megoldás a kórházi kezelést igénylő súlyos esetek számának, valamint a napi esetszámok csökkentésére. A teljeskörű beoltottság pedig körülbelül ötszörösen csökkenti a delta variánssal való megfertőződés kockázatát, sommázta Gheorghiţă.

AGERPRES

Valeriu Gheorghiţă szerint a hamis oltási igazolványok jelensége rontja Románia nemzetközi megítélését
A hamis oltási igazolványok Románia és az egészségügyi rendszer hitelét rontják - jelentette ki kedden a Covid-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.
Év végéig legfeljebb 50%-os átoltottságot érhetünk el
Valeriu Gheorghiţă katonaorvos két héttel korábbi optimista becslését kényszerült kiigazítani, hiszen amilyen hirtelen megugrott, olyan gyorsan vissza is esett az immunizáció üteme.
Románia felnőtt lakosságának mintegy 45%-a kapta meg eddig az oltás legalább egy adagját
Románia felnőtt lakosságának mintegy 45 százalékát oltották be eddig a koronavírus elleni oltás legalább egy adagjával, tájékoztatott szombaton az országos oltáskampányt koordináló bizottság elnöke.
Cookie