×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Gheorghiţă: Tájékoztató anyagot bocsátunk a lakosság rendelkezésére az oltást követően fellépő esetleges tünetekről

2021.04.08 - 18:11
Megosztás:
Gheorghiţă: Tájékoztató anyagot bocsátunk a lakosság rendelkezésére az oltást követően fellépő esetleges tünetekről
Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) tájékoztató anyagot bocsát ki a lakosság számára azokról a tünetekről, amelyek felléphetnek a koronavírus elleni oltószer beadása nyomán, hogy indokolt esetben az immunizált személyek orvoshoz fordulhassanak - jelentette ki csütörtökön a bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint rendkívül fontos a kommunikáció és a tájékoztatás, az, hogy az emberek tudják, mire kell figyelniük oltás után, milyen tünetek fellépése esetében kell orvoshoz fordulniuk.

'Éppen emiatt az országos gyógyszerügynökséggel közösen elkészítünk egy ismertetőanyagot az oltást igénylő vagy a már beoltott személyek számára, amelyben részletesen és mindenki számára érthetően elmondjuk, hogy melyek azok az esetleges tünetek és veszélyre utaló jelek, amelyek fellépése esetében orvosi vizsgálatra kell jelentkezni' - fejtette ki Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Az ismertetőanyagot az oltáskampány portálján (ro.vaccinare), illetve az immunizálást végző központokban lehet tanulmányozni.

Gheorghiţă szerint az oltás nyomán fellépő esetleges tünetek a következők: légzési nehézség, mellkasi fájdalom, duzzanat, a lábak dagadása, kitartó hasi fájdalom, kitartó és a megszokott fájdalomcsillapítókra nem szűnő, erős fejfájás, amelyhez látási zavarok társulnak, vagy bevérzés, illetve vérzés megjelenése a tűszúrás helyétől eltérő zónában. Ha ezek a tünetek az oltást követő 14 nap során megjelennek, orvoshoz kell fordulni, nyomatékosított a CNCAV elnöke.

Gheorghiţă felhívást intézett ugyanakkor az egészségügyi szakemberekhez és a beoltott személyekhez, hogy minden jelentkező mellékhatást jelentsenek és kísérjenek nagy figyelemmel, hogy minél nagyobb számú adat álljon a rendelkezésre nem csupán Románia, hanem egész Európa számára.
AGERPRES

Minimális intelligenciaszint
A koronavírus világszintű elterjedése lényegesen megváltoztatta az emberek életét, és minden jel és jóslat arra vall, hogy a változások most is folyamatban vannak.
Április 20-án nyit(hat) Szatmárnémeti
Egyre csökken a megyeközpont fertőzöttségi mutatója, s ha ez így marad —amihez elengedhetetlen, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi előírásokat —, egy hét múlva színt vált(hat) Szatmárnémeti, és újraindulhat a kulturális élet, mondja a prefektus.
Görögország április 16-án újra megnyitja határait a turisták előtt
Görögország április 16-án újra megnyitja határait a turisták előtt - jelentette be hétfőn Claudiu Năsui gazdasági és turisztikai miniszter.
Cookie