×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
12 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Vidék

Gócpont a mezőfényi idősotthonban

2020.10.14 - 07:16
Megosztás:
Gócpont a mezőfényi idősotthonban
Szatmár megyében három olyan település van, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5-ös küszöbértéket, míg Mezőfényen a kritikus 3-at — de erről a polgármester is csak közleményből értesült.

A prefektusi hivatal és a vészhelyzeti bizottság tegnapi ülése nyomán szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény értelmében Szatmár megyében egy olyan település van, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a kritikus 3-as küszöbértéket — ez Mezőfény, ahol sajnos a St. Jude Taddeus Idősek Otthonában alakult ki fertőzési gócpont. Az otthonban jelenleg is zajlik a helyzetfelmérés, a járványankét, s valószínűleg a közlemény ennek okán sem pontosította, az otthon lakói közül hányan fertőzöttek, mint ahogy azt sem, a dolgozók között vannak-e fertőzöttek, s ha igen, mennyien. Arról valamennyi teszt eredményének ismeretében döntenek, hogy milyen korlátozó intézkedéseket foganatosítanak, Radu Bud kormánymegbízott szerint a leghatékonyabb megoldásnak az körvonalazódik, ha a településtől távolabb lévő idősotthont vonják karantén alá, mert így Mezőfény élete a megszokott mederben folytatódhatna, az iskolában sem kellene áttérni az online oktatásra, az óvodát sem kellene bezárni. „Én hivatalosan még meg sem voltam keresve sem a prefektusi hivatal, sem a megyei közegészségügyi igazgatóság részéről; hivatalosan még semmilyen értesítést nem kaptam semmiről — viszont az emberek engem kérdeznek: most mi lesz?! Nem tudom, mi lesz. Velem eddig még senki hivatalosság szóba nem állt. Én is csak a sajtóból és a prefektusi hivatal közleményéből tudtam meg, hogy Fényen úgymond baj van — és csak vakarom a fejem, hogy ilyen felelőtlenül közzétegyenek egy ilyen nyilatkozatot, ami persze megbolydította az egész falut anélkül, hogy akár telefonon, akár e-mailben értesítsenek, mondjuk reggel, mert a hatóságok biztosan tudták már reggel, mi a helyzet. De a közlemény megjelenése óta is órák teltek már el, azóta sem kerestek, hogy ezt vagy azt kell(ene) csinálni; van iskola, van óvoda, vannak intézményeink, itt a Polipol, ami Mezőfény közigazgatási területéhez tartozik, több mint 700 ember dolgozik ott. Mi lesz?” — háborgott tegnap délutáni megkeresésünkkor Brém László polgármester, méltatlankodva az intézmények közötti kommunikáció „nehézkessége” miatt.

Szatmár megyében egyébként három olyan település van, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja azt a bizonyos, vízválasztónak is számító 1,5-ös küszöbértéket (az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések száma ezer lakosra vetítve), és a megyében október 13-án már 949 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, 25 esettel többet, mint amennyi az előző napi összesítésben szerepelt, az újratesztelt betegek közül pedig ötnek lett ismét pozitív az eredménye — eddig egyébként 30 367 tesztet végeztek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban lévő laborban, 392-vel többet, mint amennyi az előző összesítésben szerepelt.

Jelentősen, 70-nel emelkedett a gyógyultak száma, ami azt jelenti, hogy a járvány kezdete óta 515-en győzték le a betegséget, az elhunytaké változatlanul 30, házi elkülönítésben pedig 549-en vannak. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint egy újabb, városi tanintézménybe járó diáknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és a szabályok értelmében osztálytársai két hétig online formában folytatják tanulmányaikat. 

Szabó Kinga Mária

ANSVSA: 529 sertéspestisgócot tartanak nyilván az országban
Országszerte 529 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg - közölte szombaton este az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).
1040-re nőtt azoknak a tanintézeteknek a száma, ahol kizárólag online zajlik az oktatás
Országszerte 1040 tanintézetben zajlik kizárólag online az oktatás - tájékoztatott pénteken a tanügyminisztérium.
Rekordszámú fertőzött Szatmárban
Szatmár megyében is négy számjegyűre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma — a mezőfényi idősotthonban 42-en betegedtek meg, viszont ez nem befolyásolja a település fertőzöttségi rátáját. Az egész megyében fokozott ellenőrzések várhatók.
Cookie