×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Publicisztika

Gondolkodásra késztető találkozások

2020.05.12 - 16:15
Megosztás:
Gondolkodásra késztető találkozások
A szükségállapot bevezetése óta bevásárláskor lehet összefutni ismerősökkel. Túl nagy beszélgetések nem alakulnak ki, inkább rövid szóváltások, ugyanis az élelmiszerüzletekben — mert ezekben fordulunk meg többször — nem igazán lehet megállni és jól elbeszélgetni, mint ahogy azt tettük régebben, amikor a nők nem csak azt mutogatták egymásnak, hogy mit vásárolnak, hanem recepteket is cseréltek.

Ma már az is jóleső érzés, ha néhány szót ejthetünk a gyerekekről, a családról no meg egyik-másik rémesnek tűnő, a járvány terjedésének a megelőzésére vonatkozó, alkalmazhatatlan rendelkezésről.

Tünde messziről integet a bevásárlóközpontban. Megrakott kosarával hozzám siet, és egymás után teszi fel a kérdéseket, hogylétünkről, mindennapjainkról érdeklődik, de a maga és családja nehézségeit is felsorolja.

— Képzeld! A kilencedikes fiammal több baj van, mint a hatodikos lányommal. A fiúnak van táblagépe, azon tartja a kapcsolatot a tanárokkal, de rettentően unja az egészet. Mindig figyelmeztetni kell, hogy kezdődik az óra, majd unszolni kell a tanulásra, nem sok eredményét látom az online oktatásnak. A lány szorgalmas, odafigyel, próbálkozik, amennyire követni tudom — mert valljuk be, számunkra is okoz meglepetéseket a mai oktatási elv —, megoldja a feladatokat, de azt már kevésbé látom, hogy a képességvizsgán és az érettségin hogyan fognak szerepelni az „online” diákok.

Miután kijöttünk a bevásárlóközpontból, még váltottunk néhány szót, amikor Tünde arról beszélt, hogy a bezártság teljesen felborította az életüket: mindenki laza, nem ad magára, teljesen megbomlott a rend, még ötlet sincs arra, hogy kialakuljon valami normalitás.

Nem sokkal később családorvos ismerősömmel futottam össze, akinek van lehetősége több különböző emberrel találkozni, s a beszélgetések során valamilyen módon be tud tekinteni az életükbe, éppen emiatt okoz nehézséget számára a „hogyan tovább?” kérdés megválaszolása.

— A legtöbb családban szokássá vált a későn kelés — mondja az orvos. Vannak szülők, akik ágyba viszik az ennivalót a gyereknek, és mindent, amit kér. Sok gyerek egész nap pizsamában marad, a szülők is fésületlenül töltik a napot. A legfőbb foglalkozás a főzés. A nap többi része az internetezés és a tv-nézés. Évekkel ezelőtt, amikor a tv és a túlzott internethasználat káros hatásairól beszéltem, azt mondták, nem értem én a mai világot, idős vagyok (52 éves), a mai kornak mások a követelményei, mások az igények és az elvárások, mint akár húsz évvel ezelőtt. Én mindig a fejlődés oldalán álltam — hangsúlyozza az orvos —, de sosem hittem azt, hogy ami most történik, az fejlődés.

— Azzal, hogy különös időszakot élünk, mindenki egyetért — próbáltam a fejlődés mellett érvelni. — Azzal is, hogy előre nem látható változások fognak bekövetkezni. Sokan örülnek annak, hogy kezd fellélegezni a természet: tisztább a levegő, kevesebb a zaj, a szemét, a füst… Mások amiatt vannak kétségbeesve, hogy minden pozitív hatás a gazdaság visszaesését növeli. Lehet, hogy egészségesebb körülmények között fogunk élni, de szerényebben.

— Szerényen is lehet nyugodtan és boldogan élni — szólt közbe az orvos —, de erre az életformára vagy születni kell, vagy meg kell tanulni. Nagyon sokan vannak, akik nyolcadik hete otthon vannak, és nem mondtak le a tudatos életről, mert számukra az volt természetes addig is, és az lesz a járvány után is. A legtöbben azonban másképp élnek, mert másképp éltek eddig is. A férj és a feleség tudja, hogy mi a dolga, de nem azt teszik. Ők tudják azt is, hogy mi a gyerek dolga, de nem úgy irányítják az életét, hogy jó legyen majd neki. Mindenki tudja, hogy mit várnak el másoktól, és tudják, mit várnak el mások tőlük, de nem azt teszik. Nincs ebben semmi különös vagy szokatlan. Így működik akkor is, ha karantén van, s akkor is, ha nincs. Mindig szem előtt kell tartani, hogy csak azok engedékenyek, akik engedékenységre várnak.

Hazatérve sokáig tűnődtem, hogy ezek az orvosi meglátások eljutnak-e Tündéhez és a hozzá hasonlókhoz, akik talán választ kaphatnának a kérdéseikre…

Elek Gyögy

Cookie