×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Górcső alatt a román-ukrán határszakasz

2021.11.25 - 07:44
Megosztás:
Górcső alatt a román-ukrán határszakasz
Fotó: Román Határrendészet
A román-ukrán zöldhatárszakasz vadregényes vonalán igyekeznek azonosítani a csempészek és migránsok által könnyebben elérhető „átjárókat” a Szatmár megyei határrendészek.

A román-ukrán határszakasz Szatmár megyei részét elég sokszor emlegetjük lapunk hasábjain is — a különleges szépségű, vadregényes táj igencsak kedvelt a kirándulók, s profi túrázók no meg a cigarettacsempészek körében, annál is inkább, mivel a zöldhatár jelentős szakasza nehezen megközelíthető, sziklákon, sűrű erdőségeken vezet keresztül. De nemcsak a cigaretta-, hanem az embercsempészek térképein is szerepel — igaz, nem olyan gyakorisággal, mint a megyebeli román-magyar határszakasz, viszont rendszeresen buknak le ezen a vonalon is illegális bevándorlók. Legtöbbjüket azzal eresztik szélnek a lélekkufárok még az ukrán oldalon, hogy Románia és Szatmár megye területére lépve már úti céljuk végén, a Nyugaton vannak, s a helyismeret nélkül az avasi falvak környékén vagy falvakban járkáló migránsok aztán hamar le is buknak. Ám az európai és a balkáni migrációs útvonalak változnak, a szerb-román-magyar hármas határ térségében, Temesvár környékén egyre nehezebb átcsempészni az élő árut a schengeni övezetbe — jól érzékelhető ez abból is, hogy a csempészek egyre fennebb próbálkoznak a román-magyar határszakaszon, s vannak bizonyos időszakok, amikor naponta-kétnaponta buknak le kisebb vagy nagyobb létszámú migránscsoportok a szatmári zöldhatáron is, ugyanakkor a csempészek számára egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az éveken-évtizeden át használt, jól bevált és biztos útvonal hamarosan teljesen járhatatlan lesz — ezért új útvonalakat keresnek, például Ukrajnán keresztül.

Jól érzékelik ezt a változást a határrendészeti szervek is, ugyanakkor tudják azt is (számtalan cigarettacsempész esetéből okulva), hogy egyrészt az ukrán hatóságok nem fordítanak akkora erőfeszítéseket a csempészek feltartóztatására, mint az elvárható lenne, másrészt a határszakasz ellenőrzése fizikailag sem olyan könnyű feladat a természeti képződmények miatt, mint például a Bánságban — épp ezért a szatmári határrendészeti egységek kiterjedt és alapos területmonitorizálásba kezdtek a zöldhatár vonalán, igyekezvén azonosítani azokat az átlépési helyszíneket, amelyek könnyebben elérhetők akár a csempészek által vezetett-szállított, akár a saját szakállukra útnak induló migránsok számára, és gyakorítva ezeken a helyszíneken a nappali és az éjszakai őrjáratokat is.

Szabó Kinga Mária

 

Cigiszállítmánnyal furikázott a központban
Nem újdonság és nem is szokatlan, hogy a cigaretta-feketekereskedelem felszámolása érdekében a határrendészek Szatmárnémetiben, sőt, annak központi utcáiban is razziáznak.
Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Csomagok közé bújva próbált bejutni Romániába
Kedden 16 órakor jelentkezett Peténél az országba való belépési szándékkal a 20 éves C. B. Suceava megyei lakos, aki egy Romániában forgalomba íratott személygépjárművet vezetett.
Cookie