×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
13 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Gyakori a csatornaeldugulás

2019.06.04 - 12:43
Megosztas :
 • Gyakori a csatornaeldugulás

  Egymásra mutogat fogyasztó és szolgáltató, amikor csatornadugulásról van szó. Az emberek szerint a rosszul kiépített hálózat az oka, az Apaserv szerint a lakosság szemeteli tele a vezetéket.

  Minden olyan településen gyakoriak az Apaserv Rt. szennyvízelvezető hálózatának dugulásai, ahol frissen kiépített rendszer van, Szatmárpálfalvára, Szatmárudvariba, Kiskolcsra, Nagykolcsra, Lázáriba, Mikolába és Vetésre elég gyakran kell kiszállnia a szippantós kocsinak. Elég hosszú, településközi vezetéken át jut el a használt háztartási víz a szatmárnémeti Gabriel Georgescu utca végén lévő szennyvíztisztítóhoz, úgyhogy szakaszonként pumpaházak továbbítják a vezetékekbe engedett vizet. Ezeknél lépnek fel problémák, leáll a továbbítómotor lapátja, ami miatt az történik, hogy a hálózat pumpaállomáshoz legközelebb eső és legmélyebben lévő szakaszán visszafolyik a szennyvíz a csövön. A kisebbik rossz az, ha az árokban vagy a kertben végzi az elvezetni nem tudott büdös víz, a nagyobbik pedig, ha a fürdőszobában buggyan elő a lefolyóból.

   

  Rongy a csövekben

   

  Az emberek azt gondolják, a hálózattal lehet valami baj, nem jók az illesztések, vagy nincs meg az a kapacitása a vezetéknek és a pumpának, ami az adott számú ügyfél kiszolgálásához kellene, ezért történnek szennyvízbalesetek. Az Apaserv mérnökei ehhez képest váltig állítják, hogy a rendszer jó, a kapacitása megfelelő, a problémákat az okozza, hogy szennyvízhálózatba nem való dolgok kerülnek a háztartásokból a csőrendszerbe. Több mérnök is állítja, hogy — valószínűleg a vécén át — a vezetékbe jutott idegen anyag okozza a fennakadást a pumpaházaknál, vécépapíron kívül semmi egyebet nem lenne szabad az egyébként a lefolyóktól a szennyvíztisztítóig teljesen zárt rendszerbe dobni. Találtak már csirkefejet, frottírtörölközőt, nejlonzacskót és rongyot is a szennyvíztovábbító pumpa lapátjaira tekeredve, ilyenek miatt áll le az átfolyatás, és emiatt jelenik meg a szennyvíz ott, ahol nem kellene. Nem biztos, hogy annál a háztartásnál folyik vissza a szennyvíz, ahol nem oda való dolgot dobtak a lefolyóba, és eddig még soha nem volt gazdája a csatornából kiszedett hulladéknak.

   

  Szórólap, hiába

   

  A jelenségre reagálva az Apaserv Rt. azokon a településeken, ahol gyakran fordul elő idegen anyag miatti dugulás, szórólapot kezdett el osztogatni arról tájékoztatva, hogy mi való a szennyvízvezetékbe, és mi nem való oda. Lázáriban két hete osztottak ilyet egyes helyein a településnek, de sok eredmény nélkül, múlt hét csütörtökön megint ki kellett hívni a szippantóautót a sári úton mentesíteni a szennylétől az út menti árkot, és le kellett tekerni a rongyokat a nagy kereszteződésben lévő pumpaállomás lapátjairól, mert megint teleszemetelte valaki a csővezetéket. Az Apaservnél azt mondják, vécépapíron kívül tényleg semmi egyebet nem lenne szabad a lefolyóba dobni, szőttes jellegű szerkezete miatt dugulást okozhat a nedvesített törlőkendő is. Nem való a vécébe a konyhai papír törlőkendő sem, ami ugyanúgy papír, mint a vécépapír, de más a szerkezete, nem oldódik olyan könnyen, így ezt sem kedveli a csatornarendszer. Ami szintén nem való a lefolyóba, akkor sem, ha belefér: zsiradék, pelenka, fogselyem, vattapamacs, tisztasági betét, tampon, macskaalom, fülpálcika, fogpiszkáló, bármilyen nejlon vagy műanyag.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie