×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Gyalogosgázolások szezonja

2019.12.11 - 15:31
Megosztás:
Gyalogosgázolások szezonja

Nem pejoratív módon és sajnos nem is alaptalanul nevezik a késő őszi – téli hónapokat gyalogosgázolási szezonnak a rendőrök, hiszen ebben az időszakban megkétszereződik az esetek s a vétlen, szabályosan közlekedő, illetve szabálytalankodó áldozatok száma.

 

Csak az elmúlt napokban négy gyalogost ütöttek el a megye területén: pénteken kora reggel Kökényesd belterületén sodorta el egy autós azt a 14 éves kiskamaszt, aki az út szélén haladt; nem sokkal később Szatmárnémeti 15–ös lakónegyedében, a tömbház előtti parkolóból kikanyarodva sodortak el egy 57 éves férfit, aki az utcasarkon ugyan, de mindenfajta körültekintés nélkül akart átsietni az úttesten; pénteken este Erdőd határában történt baleset: a kolozsvári sofőr az úttestre hirtelen elé ugró állatot akarta kikerülni, de elveszítette uralmát az autója fölött, amely beszánkázott a menetirány szerinti bal oldali árokba, elsodorva az útszélen haladó, 25 éves nőt. Szerencsére a fentebbi esetek áldozatai csak kisebb zúzódásokat szenvedtek, de súlyosabb sérülésekkel került kórházba az a 16 éves kamaszlány, akit hétfőn délután Nagykárolyban, a Someş és Tudor Vladimirescu utcák kereszteződésében lévő, felfestett, táblával jelzett zebrán ütöttek el.

Az esetek kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a gyalogosok figyelmét a legelemibb szabályra: mindig alaposan nézzenek szét, mielőtt átkelnének egy úttesten, mielőtt lelépnének a járdáról – még akkor is, ha felfestett és táblával jelzett zebrán mennek át! S ha a zebra mellett autó parkol, ami elveszi a gépkocsivezetők rálátását a gyalogátkelőre, „kukucskáljanak ki” mielőtt elindulnának – a gyermekeket pedig ne hagyják egyedül átkelni, részben mivel őket nehezebb észrevenni, részben mert gyermekek és nem biztos, hogy nem térnek le a felfestett fehér csíkokról. A gyalogárkelőn ne andalogjanak, esetleg sms-ezzenek, mobilozzanak, hanem igyekezzenek minél hamarabb átérni a túloldalra. Ha pedig olyan szakaszon mennek, ahol nincs kialakított járda és a padkán vagy az úttest szélén kell közlekedniük, akkor mindig a forgalommal szemben lévő oldalon haladjanak, sötétben és rossz időben pedig viseljenek világos színű ruhát és fényvisszaverő elemeket. Ugyanakkor a gépkocsivezetőket arra intik: gyalogátkelők közelében vezessenek óvatosabban-figyelmesebben, lassítsanak, adják meg a kötelező elsőbbséget a gyalogosoknak és legyen türelmük kivárni azt a pár percet, amíg a gyalogos átmegy-átér a másik sávba.

 

 

Cookie