×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

Gyerekek ezreit bántalmazták

2019.11.06 - 16:09
Megosztás:
 • Gyerekek ezreit bántalmazták

  Gyerekek ezreit bántalmazták az idei év első felében Romániában. A regisztrált 7689 eset közül 162-t Szatmár megyében vettek nyilvántartásba, derül ki a szakhatóság beszámolójából.

  2019 első hat hónapjában 7689 gyermekbántalmazásos esetet jegyeztek országszerte, amelyek zöme családon belül történt — áll az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság beszámolójában. A legtöbb esetet az ország délkeleti régiójában regisztrálták, vagyis Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Tulcea és Vrancea megyékben összesen 2137 esetet jegyeztek.

  Konstanca megyében például összesen 958, Galac megyében 561, Buzău megyében pedig 238 bántalmazást, elhanyagolást jelentettek.

  A hivatalos adatok szerint Szatmár megyében 162 esetet vettek nyilvántartásba: 12 esetben lelki abúzus miatt indult kivizsgálás, szintén 12 ízben fizikai bántalmazás miatt, 20 alkalommal történt szexuális visszaélés, egy ízben szexuális kizsákmányolás, míg 117 esetben elhanyagolásról van szó. A szakemberek szerint ennél magasabb lehet a bántalmazott gyerekek száma, nagyon sok eset ugyanis nem derül ki, a statisztikák pedig csak a regisztrált, vizsgált eseteket tartalmazzák.

  Az Egészségügyi Világszervezet a következőképpen határozza meg a gyermekbántalmazást: „A gyermek bántalmazása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának a tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.” A gyermekek bántalmazásának sok árnyalata van, mivel azonban csak nagyon kevés esetben számolnak be az őket ért traumákról, vagy ha beszélnek is ezekről, nem tudják, hova forduljanak, ezért nekünk, felnőtteknek a felelősségünk segíteni rajtuk.

  Az erőszak bármely formájának időbeni felismerése rendkívül fontos azért, hogy a segítség minél hamarabb érkezhessen. Amennyiben gyermekekkel szembeni erőszakot tapasztalnak, jelezhetik a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hatóságnál személyesen a megyeközpontban, a Corvinilor utca 18. szám alatt, illetve tárcsázhatják a Gyermekek Telefonjának (Telefonul Copilului) segélyvonalát, a 0261.983-as telefonszámot is.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie