×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Gyorsítani kell a jogosulatlanul Európában tartózkodó migránsok visszaküldését

2021.03.13 - 11:48
Megosztás:
Gyorsítani kell a jogosulatlanul Európában tartózkodó migránsok visszaküldését
Az uniós tagországok belügyminiszterei a migráció kiindulási országaival fenntartott együttműködés javításával gyorsítanák fel a jogosulatlanul Európában tartózkodó migránsok visszaküldését — erről tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

A tagországok belügyminiszterei informális videókonferenciájukon áttekintették a migránsok visszafogadása terén a partnerországokkal folytatott együttműködést és megállapították, hogy a visszatérés, a visszafogadás és az érintettek társadalomba való visszailleszkedése közös kihívást jelent úgy az EU, mint partnerei számára.
A visszaküldést hátráltató akadályok közül véleményük szerint számosat az Európai Unió területén belül kell elhárítani. Jobb eljárásokra van szükség, amelyek csökkentik a tagállami intézkedések széttagoltságát, a tagországoknak pedig szorosabban kell együttműködniük, és nagyobb szolidaritást kell vállalniuk egymással. A sürgősen megtenni szükséges feladatok között a tagországok közötti szolidaritás mellett a tagállami menekültügyi eljárások javítását, és az unió külső határigazgatási hatékonyságának javítását emelték ki.
Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália javaslata alapján a miniszterek egyebek mellett eszmecserét folytattak az EU és az észak-afrikai országok közötti együttműködés javításának szükségességéről, amely a bel- és igazságügy területéről tervezett politikai párbeszéd megindítását irányozza elő a régió országaival. Középpontjában az operatív együttműködés fokozása áll. Az elnökség javasolta Egyiptom, Líbia, Tunézia, Algéria és Marokkó, valamint egy második szakaszban Afrika nyugati partvidékének és a Száhel-övezet országainak bevonását a párbeszédbe.
A bel- és igazságügy területén tervezett párbeszéddel összefüggésben a tagállamok többsége azt javasolta, hogy az együttműködés összpontosítson a migrációra, valamint a biztonság fokozására is, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet és a szervezett bűnözést — tájékoztatott az uniós tanács.

MTI, Foró: m.vajma.info

A vasúti síneken bandukolva akartak átjutni a határon
Csütörtökön, nem sokkal 13 óra után vették észre a nagykárolyi határrendészek azt a négy férfit, akik a Nagykárolyt a magyarországi Ágerdőmajorral összekötő vasúti sínpár mentén bandukoltak, alig három kilométerre az országhatártól.
Olaszországban veszik nyoma a legtöbb kiskorú migránsnak Európában
Naponta majdnem nyolc, szülői kíséret nélküli, 18 éven aluli migráns "tűnik el" Olaszországban. Ez a legmagasabb európai aránynak számít az ANSA olasz hírügynökség hétfőn közölt adatai szerint.
21 migránst tartóztattak fel az utóbbi 24 órában a határőrök
Az elmúlt nap során 21 olyan, Afganisztánból, Marokkóból, Palesztinából, Szíriából és Líbiából érkezett személyt tartóztattak fel a határőrök, akik illegálisan próbáltak átjutni Magyarország területére - közölte pénteken az aradi határrendészet.
Cookie