×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Gyülekezeti kirándulás és egyháztörténi előadás

2021.09.02 - 16:00
Megosztás:
Gyülekezeti kirándulás és egyháztörténi előadás
Gyülekezeti kiránduláson és egyháztörténeti előadáson vettek részt a kakszentmártoni hívek / Fotó: refszatmar.eu
Magyar írók, költők hatása egyházi kultúránkra — ezzel a címmel szervezett művelődési jellegű programot a Kakszentmártoni Református Egyházközség augusztus utolsó szombatjára.

A program első része egy gyülekezeti kirándulás volt Koltóra, míg a második része Póti Eduárd történelemtanár egyháztörténeti előadása. Az RMDSZ és Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult program első része gyülekezeti kirándulás volt szombat délelőtt Koltóra. A Teleki-kastély és a Petőfi-múzeum nem volt ismeretlen a kakszentmártoniak előtt sem, hiszen elérhető közelségben van, és talán már sokan meglátogatták. Nyugdíjasok, felnőttek és gyermekek mintegy 22 fős gyülekezettel indultak útnak, hogy egymás társaságában, a közösségépítő, összekovácsoló erejének jegyében eljussanak az elmúlt évben megújult kastély-múzeumba. „Istennek hála jó időnk volt, és mindenki jól érezte magát. Jó volt együtt kirándulni, és bár egy szombat délutáni séta-kirándulás volt csupán, de a jelenlevőknek mégis sokat jelentett, hiszen együtt épülhettünk, együtt művelődhettünk, kirándulhattunk. Mindenekelőtt Istennek tartozunk hálával a szép időért. Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek, a házigazdáknak, hogy fogadtak és kalauzoltak bennünket” — fogalmaz a refszatmar.eu-n közölt beszámolójában Kürti Tamás lelkipásztor.

A program második részeként egyháztörténeti előadáson vehettek részt szombat este a kakszentmártoniak: Szenczi Molnár Albert hatása magyar kultúránkra, egyháziének-irodalmunkra címmel Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója, történelem szakos tanára, a Rákóczi Szövetség szatmári szervezetének gazdasági elnöke, a Szatmárnémeti Szent István Kör alelnöke tartott előadást. Egy alkalom nyilván nem elegendő összefoglalni mindazt, amit Szenczi Molnár Albert életével, életművével kapcsolatosan el lehetne mondani arról, hogy személye és munkássága mennyire meghatározta az akkori és a későbbi magyar kultúrát, irodalmiságot, egyházi hagyományt, európai közvéleményt. Az előadást, köszöntést, ajándékozást követően egy zsoltárfeldolgozást énekeltek a résztvevők, majd a 25. zsoltár 1–2. verseinek eléneklésével és áldással zárult az alkalom. A lelkipásztor ezúton is köszönetet mond minden résztvevőnek a tanulságos és áldásos alkalomért.

SZFÚ

Hol a pénz?’ — Szívügyed a pénzügyed?
Október végén az RMKT Hol a pénz? című rendezvénysorozata harmadik előadásának meghívottja Tóth Klára pszichológus, kommunikációs és PR-, illetve marketingszakértő.
Ováció és percekig tartó vastaps
Október 6-án Budapesten, a Nemzeti Színház által szervezett MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programjában szerepelt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Raszputyin című előadása, ami hatalmas sikert aratott.
A Bălcescu–Petőfi diákjai a csodaszép Adrián
A szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Általános Iskola magyar tagozatos diákjai szorgos és ügyes munkájuknak köszönhetően júliusban és augusztusban részt vehettek egy csodálatos egyhetes táborozáson a Horvátország gyöngyszemének is nevezett dalmát tengerparton.
Cookie