×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

Hadd lám a pH-dat!

2012.05.15 - 14:17
Megosztás:
Hadd lám a pH-dat!

A civilizált világ lassan olyan savanyú lesz, mint az ecetes uborka. Ez azonban nem a mind silányodó életünk miatti fanyar kedvtelenségre való utalás, hanem a testünket és létünket mind jobban fenyegető elsavasodás lidérce. A közegek vegyhatását pH-ban mérik 1-től 14-ig, 7-nél a semleges, lúgos, ha nagyobb és savas, hogyha kisebb. Az élet a tengerben kezdődött, mely lúgos vegyhatású, 8,3 a pH-ja. Ezért az ember belső világának, a test 70%-át kitevő testnedveknek a vegyhatása is lúgosra alakult, 7,4-es pH-nál működik a legeszményibben szervezetünk csodás boszorkánykonyhája. Ez érték bármely irányba való csekély ingadozása is súlyosan károsíthatja valamennyi sejtünket, ezért a szervezet mindent megtesz, hogy ez ne történhessen meg, a pH állandóságát 7,4-es szinten védő (puffer) rendszerekkel vigyázza. Ezek legfontosabbika a szénsav-bikarbonát rendszer.

Anyagcserénk a tápanyaglebontással és energianyeréssel állandóan savakat termel, leginkább szénsavat, de oxigénhiányos állapotban tejsavat, ketonsavakat is, ezek a légzéssel (CO2) távoznak, a savakat is eltávolító vizeletkiválasztással, és a máj savbontó tevékenységével semlegesítődnek is. Ezek a savtalanító képességek azonban még akkor alakultak ki, mikor az emberiség 80%-ban lúgosító, és csak 20%-ban savasító ételeket fogyasztott, mely körülmények között a rendszer tökéletesen működött. Mára azonban fordult a kocka, súlyos civilizációs ártalomként 80%-ban savasító táplálékot fogyasztunk, és a helyzetet tovább súlyosbítják a kevés városi oxigén, a mozgáshiány és halmozott stresszes helyzetek is. Mindezek a savtalanító rendszereinket kimerítik, így aztán a modern ember szervezete óhatatlanul és megállíthatatlanul mind jobban elsavasodik, a test pedig, amint tudjuk, sajnos nem saválló. Az elsavasodást az egyszerű vizeletvizsgálat is híven tükrözi a mai emberek zöme savasat vizel (pH5-6), az pedig a belső állapotokat mutatja. Az elsavasodott szervezet rosszul működik, és mind védetlenebbé válik a fertőzős és anyagcsere-betegségekkel szemben, de a rákos sejtek is mind savas közegben születnek, felgyorsul az öregedés is. Egészségünk vagy betegségünk ezért elsősorban nem a külső tényezők, hanem a szervezet belső egyensúlyának a függvényei, a 7,4-es pH-é, mely értéknél a kórokozók elpusztulnak, daganatos vagy beteg sejtek pedig nem fejlődnek ki. Mindezek tükrében az elsavasodás súlyos következményekkel járó kóros állapot, testi bajaink melegágya, a pénzéhes fogyasztói társadalom egyik rákfenéje.

Az elsavasodás tünetei a nagy fáradtságérzet, ingerlékenység, allergiák, migrének, izom és ízületi fájdalmak, az elhízás vagy lesoványodás (ha virul a candida), a petyhüdt bőr, szájbűz, nyelvlepedék, töredező haj és köröm, szuvasodó fogak és csonttörések is, vészhelyzetben a szervezet a csont kalciumát is savtalanításra használja. Érdekes, hogy a duzzadó zsírsejtek védeni próbálják a savaktól a többi sejteket, ez aztán az elhízás oka. Elsavasodásban gyakoribb a cukor és vérnyomásbetegség és általuk az infarktus és agyi balesetek veszélye is, de a daganatos betegségek zömének is ez a táptalaja. Savanyító ételeink a hús, tej, tojás, a cukor, fehér liszt, hántolt rizs, az alkohol, kávé, szénsavas üdítők, a finomított termékek, gyorséttermi áruk, a zsír, a tartósítószerek és adalékanyagok sajnos ezeket halmozottan fogyasztjuk nap mint nap. Vannak lúgosító ételek is, de csak állandóan fogyasztva hasznosak. Ilyenek a nyers és párolt zöldségek és gyümölcsök (a citrom is), a barna rizs, köles, burgonya, szója, fehér bab és lencse, a hagyma, fokhagyma, olajak, az anyatej, a kecsketej, a túró, csírázott magvak, lúgos vizek, friss gyümölcslevek, a zöld tea, a szódabikarbóna, de ezekről egész könyveket írtak már.

Elsavasodott szervezetünket ne a dobra vert kétes készítményekkel kezeljük, hanem természetes úton, melyhez a helyes táplálkozás, a testmozgás, az elégséges oxigénbevitel, a dohányzás mellőzése, a szív-érbetegségek és tüdőproblémák rendben tartása egyformán fontosak. Ez ügyben a szauna nagyon hasznos, hatására nagy mennyiségű savat izzadhatunk ki. Tudni kell, hogy a túltengő gyomorsav nem tényezője az elsavasodásnak. A fürdőszobai tisztálkodási és testápolói szereink többsége azonban erősen savasít, ezt a National Geographic vizsgálta ki, át kell tehát ezt a dolgot gondolni. Tartsunk viszont a fürdőszobában feltétlenül lakmusz papírt (zuzmókivonatos vegyhatásmérő), s ha azt vizeletünkbe merítve ismételten lúgos vegyhatást jelentő kék színt mutat, onnantól rózsaszínben tekinthetünk a világra, és akár hangos heurékázásba is kezdhetünk

Tisztelettel,

Dr. Zagyva Miklós

Cookie