×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Hagyományos ételek versenye

2012.05.02 - 07:08
Megosztás:
Hagyományos ételek versenye

Turcon szervezték meg a Puliszkafesztivált, melyen tíz romániai és öt magyarországi csapat vett részt, akik hagyományos ételek sokaságát készítették el a kötelező puliszkafőzés mellett.

 

Kora nyári időjárás és mérhetetlen jókedv fogadta mindazokat, akik szombat délelőtt Turcra látogattak, ahol a Gasztronómiai utazás Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben című projekt keretében megszervezték a Puliszkafesztivált. Az esemény hivatalos megnyitóján Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke kihangsúlyozta: „megyénk értékeinek, hagyományainak őrzésével és népszerűsítésével mindig különös tekintettel foglalkoztunk és ugyanezt tesszük majd a jövőben is.” Elmondta, a kistérségek és a határ menti települések közötti szorosabb együttműködést is elősegítik a szombatihoz hasonló rendezvények, amelyre a megye minden szegletéből érkeztek csapatok. „Minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk, amellyel népszerűsíthetjük Szatmár megye valódi értékeit. Az ínycsiklandozó ételeink előtérbe emelése egyik eszköze csupán a megyei tanács által kidolgozott stratégiának, mely térségünk értékeinek népszerűsítését célozza” – összegzett az elöljáró. A csapatok a megnyitót követően lázasan sürögtek-forogtak és igyekeztek a saját térségük hagyományos ételeit elkészíteni, természetesen különös hangsúlyt fektetve a kukoricalisztből készült ételekre, mely a menüsor kötelező fogása volt. A sátrak meglátogatása során strudlit, málékenyeret, málélisztből készült süteményt, kalácsokat, gulyásokat és igazi ételkülönlegességeket lehetett kóstolni. A napkori és kaplonyi közös csapat csemege kukoricából készített első alkalommal Nyakas kukoricás húsgombóclevest, melyet a csapatfőnök a versenyt megelőző héten talált ki. Az eredmény mindenkit magával ragadott, akárcsak a magyaros ízvilágnak megfelelően elkészített töltött káposzta. Aki ellátogatott a gasztronómiai fesztiválra bizonyára új főzési technikával és új receptekkel térhetett haza.

 

Amíg az érdeklődők kóstolgatták az ételeket, addig a zsűri tagjai – Németh János, Venesz-díjas mesterszakács, dr. Kovács Mihályné, schnitta- és WACS-díjas éttermi szakács, Pásztor Zoltán, a No Pardon vendéglő adminisztrátora, Huszti Tamás, az Al Capone vendéglő menedzsere, Simon Zsolt, a Chily Csárda főszakácsa, Mihai Băbuţ, az Astoria vendéglő főszakácsa – hosszas tanakodást követően megnevezte az összesített verseny és a különböző kategóriák győzteseit. A színpadon Oláh István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és abbéli reményének adott hangot, hogy a két megye lakossága a jövőben is részt vesz hasonló gasztronómiai rendezvényeken, a határ mindkét oldalán. Belbe Ioan, Turc község polgármestere köszöntőjében kihangsúlyozta a hagyományos ételek felidézésének fontosságát, melynek köszönhetően őseink hosszú éveket éltek le egészségesen. A köszöntő beszédeket követően Csehi Árpád megyei tanácselnök és Pataki Csaba alprefektus átadták át a csapatoknak az őket megillető díjakat és okleveleket.

 

Győztesek:

I. hely: Bükkalja csapat – Erdőd

II. hely: Avasi konyha csapat – Turc

III. hely: Lónyay Menyhért Szakközépiskola csapata – Vásárosnamény

 

Különdíjak:

Legjobb leves: Napkor és Kaplony közös csapata, Legjobb strudli: a mezőpetri Schwaben csapat, Mister szakács: Sergiu Malancas (Szatmári sajtó csapatából), Miss szakácsnő: Szegedi Gyöngyi (A Palota csapatából), Leggusztusosabb étel: Szatmárcseke csapata, Leghagyományosabb ételek: a nyíregyházi Nyírségi Ízkirályok csapata, Legfinomabb töltött káposzta: Nyírvasvári csapata, Legfinomabb desszert: Szatmárhegy csapata, Legjobb gulyás: az avasfelsőfalui Oşanu' csapata, Leginnovatívabb csapat: Vámfalui Fazekas csapat, Legfinomabb almás tészta: a borválaszúti Amicii csapat, Legjobb puliszka: a Szatmári térség csapata.

Cookie