×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Hajnalig tartó farsangi bál volt szombaton Erdődön

2020.02.17 - 16:01
Megosztas :
 • Hajnalig tartó farsangi bál volt szombaton Erdődön

  Új lendülettel folytatja tevékenységét az Erdődi Petőfi Kör, miután Lukács Gábort választották meg a kör elnökének, és Fecser István lett az alelnök. Bővülni fog a kör tevékenységi köre, nem titkolt célja egy néptánccsoport alapítása.

  Az Erdődi Petőfi Kör szombaton az erdődi rendezvényteremben tartotta meg a hagyományos farsangi bált, amelyre nagy érdeklődéssel érkeztek a település magyar és sváb lakosai, többen Szatmárnémetiből, valamint egy népes csoport a magyarországi Napkorról, Erdőd egyik testvértelepüléséről. Az érkezőket terített asztal várta, batyus bál lévén mindenki hozott magával ételt és italt, a színpadról pedig a Vokál Duó szolgáltatta a zenét és a nótaszót. A műsort Virág Ibolya magyartanár konferálta fel, s elsőként Magyar Lóránd parlamenti képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Felhívta a figyelmet az összefogás fontosságára, a közösség erejének az előnyeire, és arra biztatta az erdődi magyarokat és svábokat, hogy együtt lépjenek fel az előttünk álló választásokon, hogy erős képviseletük legyen az elkövetkező években.

  A napkori ifjúsági néptánccsoport műsora lekötötte a teremben ülők figyelmét. Érezhető volt, hogy rendszeresen gyakorolják a különböző tájegységek — köztük a szatmári — táncait, és a színpad sem idegen számukra. Később következett az erdődi farsangi bál egyik fontos mozzanata, a gyerekek jelmezbemutatója. Sok gyerek részt vesz ezen a kezdetben versenynek indult, később seregszemlévé átalakult eseményen, amelyen annyira érdekes és változatos jelmezek kerültek bemutatásra, hogy nem lehetett azokat rangsorolni.

  Az erdődi bor, pálinka és a jó ételek fokozták a hangulatot, együtt ropták a táncot az idősebbek és a fiatalok. Lukács Gábor és Fecser István elhatározták, hogy bővítik az Erdődi Petőfi Kör tevékenységeit. Mivel a késő őszi és téli időszakban nem voltak tevékenységek, úgy döntöttek, hogy megszervezik a Katalin- és az Erzsébet-bált is. Régi álmuk az is, hogy alakuljon egy néptáncegyüttes. Ilyen jellegű kezdeményezések voltak már, de különböző okokból nem volt meg a folytonosság. A jelenlegi elképzelések szerint az iskolában indul újra a gyereknéptánccsoport, így nem okoz majd problémát a szülőknek, hogy délután vigyék a gyerekeket táncpróbára.

  Az erdődi magyar-sváb közösség fogyóban van, de ott él benne a megmaradás vágya, a megmaradás egyik eszköze pedig az összefogás.

  Elek György

  Cookie