×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Halasztanák a tanévkezdést

2019.08.02 - 13:04
Megosztas :
 • Halasztanák a tanévkezdést

  Viorica Dăncilă miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra kérte a tanügyminisztert: halassza el a tanévkezdést szeptember 16-ra.

  Ecaterina Andronescu miniszteri rendeletben szabályozta korábban, hogy a 2019/2020-as tanév szeptember 9-én kezdődik, ami a szokásosnál korábbi időpontot jelent, ugyanis az új tanévben először megszüntetik a februári szemeszterközi vakációt, így kicsit átalakul a két félév beosztása. A tanév rendjét szabályozó miniszteri rendelet szerint a következő iskolai év szeptember 9-én, hétfőn kezdődne, és 35 hétig tartana. Az első félév szeptember 9-től december 20-ig, a második szemeszter 2020. január 13-ától június 12-ig tartana. A szeptember 9-i kezdés egy héttel való kitolásának ötlete sajtóforrások szerint a turisztikai minisztériumtól jött, mert a szállásadók és egyéb vendégforgalmi szereplők attól tartanak, hogy a korábban véget érő vakáció alacsonyabb forgalomhoz vezet.

  Ecaterina Andronescu tanügyminiszter hétfőn egyeztethet majd a szülőkkel és a tanárokkal arról, hogy az eredetileg tervezettnél egy héttel később, csak szeptember 16-án kezdődjön el a 2019/2020-as tanév.

  Bár sokan azt hinnék, a vakáció meghosszabbításának mindenki örül, ez koránt sincs így. Az országos diákszövetség például a hír hallatán rögtön kiadott egy közleményt, amelyben arra kéri az oktatási minisztert, hogy utasítsa el a miniszterelnök kérését, sőt, inkább azt vegye fontolóra, hogy a jövőben szeptember elsején kezdődjön a tanév. Egyúttal felszólítja Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy a diákok reális problémáival foglalkozzon, úgymint az utaztatásuk és az ösztöndíjak, ahelyett, hogy populista beütésű javaslatokkal állna elő, amelyek ártanak az oktatási rendszernek.

  Az országos szülőbizottság elnöke, Iulian Cristache szerint a turisztikai minisztérium már évek óta próbál nyomást gyakorolni a tanügyminisztériumra a tanévkezdés kitolását illetően. „Nem csak a szaktárcát, engem is megkerestek már három évvel ezelőtt, amikor éppen az akkori tanügyminiszterrel, Liviu Poppal tárgyaltam, hogy támogassam a tanévnyitás egészen október elsejéig való csúsztatását” — nyilatkozta Cristache.

  A tanulók, főként a végzősök, köztük a Szatmár megyei maturandusok is aggodalmukat fejezték ki a későbbi tanévkezdés miatt, ez ugyanis negatívan befolyásolja az év végi országos megmérettetéseket, amelyek egy héttel tolódnának. Rengeteg olyan leendő tizenkettedikes van, aki nem idehaza, hanem magyarországi vagy egyéb külföldi egyetemeken szeretne majd továbbtanulni, a hazai, nyár közepi megmérettetések miatt pedig attól tartanak, lekésnék az ezekbe való jelentkezést. A diákok ugyanakkor attól is félnek, hogy minél inkább „belecsúszik” a nyárba az érettségi vizsga, annál inkább meleg lesz: kánikulában vizsgázni pedig igencsak kellemetlen.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie