×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
30 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Hallgassuk meg a fiatalokat!

2019.06.26 - 08:00
Megosztás:
 • Hallgassuk meg a fiatalokat!

  Június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) lapunkhoz eljuttatott közleménye a szülők és a tanárok szerepére irányítja a figyelmet, ők azok ugyanis, akik empátiával, odafigyeléssel, azzal, hogy meghallgatják gyermekeiket, időben felismerhetik, ha gond van, és segíthetnek a fiataloknak.

  Világszerte negyedmilliárd személy, azaz a Föld felnőtt lakosságának 5,6 százaléka fogyasztott valamilyen drogot élete során legalább egy alkalommal. Az Európai Unióban több mint 92 millióan próbáltak már valamilyen tudatmódosító szert, a becslések szerint 18,9 millió 15–34 év közötti fiatal kábítószerezett az elmúlt egy évben. Egy év alatt Unió-szerte közel 8 ezren hunynak el drogtúladagolás miatt. A romániai kábítószer-fogyasztók 91 százaléka 15–24 éves kora között próbált ki először drogot, éppen ezért a közegészségügyi hatóság kihangsúlyozza: a gyermekek és az ifjúság meghallgatása az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésük érdekében.

  A drogok kipróbálása és használata elsősorban a fiatal korosztályt veszélyezteti, éppen ezért a közvetlen környezetükben élőknek megfelelő figyelmet kell szentelniük az együttlét során megfigyelhető, drogfogyasztásra figyelmeztető jelekre. A gyakori vagy rendszeres droghasználat következtében észrevétlenül kialakulhat a függőség, amelynek súlyossága a fogyasztás gyakoriságától, a mennyiségtől és az egyéni érzékenységtől függ. A probléma felismerésében döntő szerepe van annak, hogy milyen a fiatal kapcsolata a szülővel, mennyit beszélgetnek, mennyire ellenőrzik, kap-e megfelelő odafigyelést, szeretetet, elismerést, értékes együtt töltött időt. Amennyiben felfedezik, hogy gyermekük drogot fogyaszt, mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni.

   

  Cookie