×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
8 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Hamarosan kezdődhet a Rally Sprint

2020.05.17 - 23:29
Megosztás :
 • Hamarosan kezdődhet a Rally Sprint
  Seletye Dávid versenyigazgató készen állt arra, hogy május 30-án megrendezze a Rally Sprint 15. kiírásának idei első fordulóját. Egyelőre ez nem lehetséges, de amint újabb lazítások jönnek, elrajtol az autós verseny. Két sorozatot viszont töröltek.

  Nem maradnak versenyek nélkül az autósport szatmári rajongói, Seletye Dávid, a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókjának, illetve az Auto-Karting Rider’s Sportklub vezetője ugyanis lapunk megkeresésére elmondta, idén megrendezik a Rally Sprint autós gyorsasági és ügyességi bajnokságot.

  Mint arról beszámoltunk, az immár hagyományos szatmári sorozat idén jubilál, hiszen Seletye és csapata a tizenötödik éve rendezi meg az amatőrök számára is nyitott, zárt pályás autós versenyt.

  Biztonságban

  Az eredeti versenynaptár szerint március 21-én rajtolt volna az öt fordulós idény, amelynek idei kuriózuma a marosvásárhelyi, épített pályán rendezett etap. Néhány nappal a nyitány előtt viszont a román kormány a koronavírus-világjárvány miatt betiltott minden fajta rendezvényt, így a Rally Sprint szezonja sem kezdődhetett.

  Két hónap várakozás után felvillant a remény, hogy megrendezhetik az első fordulót, Seletye ugyanis abban bízott, hogy a lazító intézkedések kedvezhetnek neki. „Bíztam benne, hogy az ilyen fajta egyéni sportokat, mint az autós versenyeket hagyni fogják. Fel is voltam készülve rá, hogy május 30-án megrendezzük az első fordulót” — mondta a Szatmári Friss Újságnak Seletye Dávid.

  seletyeDavidRS

  Elmondta, hogy még nem adta fel a reményt, hogy néhány héten belül a Gorunului utcai gyakorlópályán idénynyitó futamot rendezhessenek, egyelőre várja, hogy jelenjen meg lazításokról szóló rendelet pontos szövege.

  „Már a versenyzők is nagyon várják, hogy kezdődjön az idény. Várom, hogy tisztázzák a lazításra vonatkozó intézkedéseket, hogy tudjam, miként szervezkedjek. Gond jelenthet ugyanakkor a versenyzők utazása, hiszen a jelenlegi formában nem jöhetnek más városokból” — tette hozzá a versenyigazgató.

  Seletye úgy véli, hogy a kormány abban az ütemben fogja feloldani a szigorításokat, amilyen ütemben bevezette azokat – természetesen akkor, ha a megbetegedések száma arányosan csökken. „Gondolom, hogy a következő lépés az lesz, hogy az 50, majd 100 fős rendezvények szervezését fogják engedélyezni szigorú óvintézkedések mellett. A gyakorló pályán is megoldhatjuk, hogy a részt vevők megőrizzék a fizikai távolságot. Bízom benne, hogy a hónap végéig jönnek újabb enyhítések” — folytatva Seletye Dávid.

  VTM, Cec-Ori Cup: törölve

  Az biztos, hogy idén már nem rendezik meg a hegyi gyorsasági bajnokságot (VTM), de Szatmár nem rendezi meg a Cec-Ori Cup közép-európai autós tájékozódási és ügyességi-gyorsasági bajnokság itteni fordulóit. „A Cec-Ori Cup idénye éppen ezen a hétvégén rajtolt volna Csehországban, de a koronavírus-világjárvány felülírta a terveket. Júniusban, Lengyelországban folytatódott volna a versenyt, de ezeket a fordulókat is törölték. Az augusztusi, temesvári futamokról nincs hír, de szeptemberben, Szatmáron mi sem rendezzük meg a 7. és a 8. fordulókat” — nyilatkozta az ACR-igazgató. Ennek legfőbb oka, hogy támogatás nélkül maradtak ezen versenyek rendezésére. A megyei tanács lett volna a legfőbb szponzora ennek a nemzetközi sporteseménynek, viszont a világjárvány miatt az önkormányzat átcsoportosította az egészségügy támogatására a hasonló rendezvényekre elkülönített pénzalapokat.

  Rally Sprint: 5-ből 5

  Mivel törölték a VTM és a Cec-Ori Cup futamait, ezért felszabadultak az időpontok a versenynaptárba, így Seletye és csapata megrendezheti a Rally Sprint teljes idényét. „Ha júniusba engedik, hogy versenyt rendezzünk, akkor van esély arra, hogy a tervezett öt fordulót megrendezzük” — fogalmazott az igazgató.

  Az előzetes terv szerint május 2-án Nagybányán már a 3. fordulót kellett volna rendezzék. Seletye azt mondta, hogy a máramarosi futam lehet elmarad idén, és egy plusz szatmári fordulóval pótolják. Marosvásárhelyre viszont menni akarnak 2020-ban: az egyik legmodernebb romániai, 3,7 kilométer hosszú versenypályán, a marosvásárhely melletti Nagycsergeden április 4-én kellett volna futamot rendezzenek, de az ACR-igazgató mondta, hogy még van lehetőség rá, hogy idén, másik időpontba pótolják a marosi fordulót. „Erre a pályára minden képpen el szeretnék menni idén, hogy Rally Sprint-futamot rendezzünk” — nyilatkozta Seletye. Az új terv szerint három futamot rendeznének idén az ACR gyakorlópályán, egyet a Transilvania Ringen, egyet pedig Szatmárnémeti új központjában, a Transilvania sugárúton.

  Pesek Attila

  Cookie