×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
9 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Hamarosan kezdődik a tavaszi kampány

2019.02.12 - 16:02
Megosztás :
 • Hamarosan kezdődik a tavaszi kampány

  Közeledik a tavasz, beindul az élet a mezőgazdasági területeken, elkezdődik a tavaszi kampány. Az alábbiakban mezőgazdasági cégek vezetőit kérdeztük arról, hogyan indítják a tavaszi munkálatokat, melyek a legfontosabb teendők ebben az időszakban.

  Czier Tibortól, a tasnádszántói mezőgazdasági társulás vezetőjétől megtudtuk, hogy még nem igazán indult be a tavaszi mezőgazdasági kampány. Jelenleg eléggé lágy a föld, akkor lehet majd elkezdeni a kalászosok műtrágyázását, ha nem lesz több csapadék, és rá lehet menni a földekre. Nem lehet azt mondani, hogy túl sok volt a csapadék, belvizek nem jelentkeztek, ennyi kell a földnek, de a gépekkel most még nem ajánlatos rámenni a területekre. A januári hó jót tett a búzának és a repcének, hasonló volt a helyzet az elmúlt évben is, de márciusban és áprilisban még havazott, így a repce egy része megfagyott, majd a gyors olvadáskor állt a víz a földeken. Évek óta sikerül ősszel felszántani a földeket, a tavaszi szántás már teljesen megszűnt — magyarázza a tasnádszántói szakember.

  Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetője elmondta, hogy az ő gépészei a téli időszakban fizetett szabadságon vannak, ugyanis az őszi betakarításkor végzett túlórákért a téli hónapokban szabadságot kapnak. Hamarosan beindul a tavaszi kampány, ami azzal kezdődik, hogy elboronálják a földeket, ezzel megakadályozzák, hogy a nedvesség elpárologjon. Ezt a műveletet a korai vetéseknél (zab, borsó, lucerna stb.) végzik, s miután ezek el vannak vetve, következik a napraforgó és a kukorica vetése. Azok a gazdák, akik tavaszi szántást alkalmaznak, oda kell figyeljenek arra, hogy ne a vizes földet szántsák, várják meg, amíg az megszikkad. A búza ezen a télen nagyon jól fejlődött, a sűrűség is megfelelő. Egy most végzett felmérés azt mutatja, hogy négyzetméterenként hatszáz-hétszáz szál búza van.

  Löchli arról is beszélt, hogy a gyümölcsösökben folyamatban van a tavaszi metszés, amelyet az almafákkal, a körtékkel kezdtek, később metszik a szilva- és a barackfákat. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a metszés után jön egy fagy, Löchli azt válaszolta, hogy most nem árthat a fagy, mert még nem duzzadnak a szemek, még nem kezdődött el a fejlődés. Hasonló a helyzet a szőlőkben is: lehet metszeni, csak oda kell figyelni, hogy az szakszerűen történjen. Természetesen ebben az időszakban történik a gépek előkészítése, azok javítása, hogy amikor elkezdődik a munka, ne legyenek problémák.

  Gyákon Viktor, a túrterebesi állattartók egyesületének vezetője arról beszélt, hogy hamarosan elkezdik a legelők gereblyézését, hogy eltávolítsák róluk a száraz növényzetet vagy hulladékokat, és semmi ne akadályozza a fű növekedését. Hamarosan összehívják a közgyűlést, amelyen elkészítik az idei évre szóló gazdálkodási tervet. Százhatvanhét hektáron legeltetnek, de van hetven hektár árterület és védett terület, amit nem lehet legeltetésre használni, részben, mert a védett területek használata szabályozva van, másrészt ezek bokros területek, amelyek nem felelnek meg a legelőre vonatkozó elvárásoknak. Az egyesület kétszázötven szarvasmarhát és ezerötszáz darab juhot (helyi juhászok tulajdonát képezik) számlál. Az egyesület fenntart mezőőrséget is, hogy — főként a téli időszakban — ne lopják el a karókat, és ne rongálják meg a menedékhelyeket.

   

   

  Elek György

   

  Cookie