×
2020. 08 10.
Hétfő
Lörinc
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Harc a parlagfű ellen

2019.08.03 - 08:44
Megosztás:
 • Harc a parlagfű ellen

  Két fronton zajlik a harc a parlagfű ellen Szatmárnémetiben. Ahogy győzi, kaszáltatja a közterületeket a város, ugyanakkor a telektulajdonosokat is próbálja rávenni a mentesítésre.

  Városi köz- és magánterületeken is küzd a parlagfű ellen a szatmárnémeti városvezetés. Ahol önerőből eljárhat, ott folyamatosan kaszálják a parlagfűvel fertőzött területeket, tájékoztatta a tanácsosokat az ügyben a legutóbbi ülésen a városmenedzser. Maskulik Csaba elmondta, hogy a Florisal és a közterület-fenntartó lehetőségei korlátozottak, a parlagfű növekedése és terjedése viszont gyors; amennyire bírják tempóval és emberi erőforrással, végzik a gyommentesítést.

  Határidő a kaszálásra

  Ezzel párhuzamosan lakossági bejelentések és városi rendőri helyszínelések nyomán ezen a nyáron már körülbelül kétszáz telektulajdonost szólítottak fel arra, hogy vágja le telkén a parlagfüvet, mert ez nem csak az arra járó vagy a közelben lakó pollenérzékenyeknek okoz gondot, de a virágzáskor szétfújt pollen felülfertőzi a szomszédos, már megtisztított területeket. A járőröző rendőrök, ha gazzal benőtt telket látnak, vagy ilyenre felhívja valaki a figyelmüket, beazonosítják a telek tulajdonosát, és felszólítják, hogy záros, de tartható határidőn belül takarítsa le a telkét. A határidő lejárta után visszamennek a szóban forgó telkekhez ellenőrizni, hogy megtette-e a tulajdonos, amit ígért, s ha nem, a gondatlan tulajdonos bírságot kap, és ha ezután sem veti alá magát a szabályoknak, a polgármesteri hivatal saját erőből oldja meg a parlagfű-mentesítést, ennek költségeivel pedig megterheli a tulajdonos adóhivatali kartonját.

  Bírságok

  Sajnos jellemző, hogy a tisztításra felszólított tulajdonos együttműködéséről biztosítja a szerveket, azonban a kaszálást mégsem végzi el. A városi rendőrség jelentése szerint a kétszázból mindegyik tulajdonos azt mondta, le fogja vágni a gazt a telkén a határidő lejárta előtt, húszat mégis meg kellett büntetni ezek közül, mert végül nem így tettek.

  A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kéri a városlakókat, hogy ha elhanyagolt vagy parlagfűvel borított parcellákat látnak Szatmárnémetiben, jelezzék azt írásban a polgármesteri hivatalban, vagy online a sesizari@primariasm.ro e-mail-címre küldött levélben, de értesíthetők az ügyben eljárni hivatott illetékesek a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán vagy a Satu Mare City App alkalmazáson keresztül is.

  Princz Csaba

  Cookie