×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
30 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Hármas ünnep Avasújvárosban

2013.04.22 - 10:29
Megosztás:
 • Hármas ünnep Avasújvárosban

  Április 21-én hármas ünnep volt az Avasújvárosi Református Egyházközségben.

  A hálaadó istentisztelet keretén belül felszentelték a megemelt és felújított templomtornyot, beiktatták a gyülekezetben jelenleg szolgálatot teljesítő Gellén Sándor lelkipásztort, valamint felavatták a XX. században szolgálatot teljesítő lelkipásztorok emlékére állított kopjafákat. Igét hirdetett Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. A lelkészbeiktatási szolgálatot Varga Károly, a Nagybányai Református Egyházmegye esperese végezte. A kopjafaavatáson megemlékező beszédet mondott Gellén Sándor, a gyülekezet lelkipásztora.

  Ft. Csűry István, a Királyhágómeléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arról beszélt, hogy Isten nem csak pásztora, hanem vendéglátója is az ő népének. A vendéglátó Isten a templomba várja híveit, asztalhoz ülteti őket, hogy az ige által meghallgassák az ő üzeneteit. A bajok mindig ott kezdődnek, amikor az ember háttérbe szorítja Istent. Gondolkozzunk el azon, hol tettünk jót és hol rosszat, tegyük félre a múltat és kezdjünk életünkben egy új fejezetet, tervezzük meg mi az, amit a jövőben tenni akarunk. Ahhoz, hogy Isten jóságát megkapjuk, kérni kell. Kérni kell ezt a jóságot családunk, közösségünk és nemzetünk életére. Ha bízunk Istenben, nincs olyan erő, ami ki tudna ragadni minket az ő szeretetéből. Aki felemeli a fejét, az nem csak az égre néz, hanem a mennybe is — hangzott az igehirdető üzenete.

   

  Lelkészbeiktatás

  Az avasújvárosi egyházi kórus éneke után Nt. Varga Károly, a Nagybányai Református Egyházmegye esperese lelkészbeiktató beszédében elmondta, hogy a lelkészbeiktatás minden egyházközségben ünnepélyes alkalom. 1989 előtt nagyon ritkán engedélyezték a lelkészek beiktatását, hogy az akkori püspöki önkénynek megfelelően bármikor lehessen áthelyezni a lelkipásztorokat. Amiatt sem engedélyezték a beiktatást, mert az ilyen alkalmak megmozgatták a gyülekezetet. Az esperes a hegyi beszédből idézett és kiemelte, hogy az nem más, mint a krisztusi értékrend. A lelkipásztor feladata: Isten, a gyülekezet és a nemzet szolgálata, minél több emberrel kell megláttatni Isten dicsőségét. Nem könnyű szolgálni a híveket és a nemzetet, éppen ezért a lelkész feladata sem könnyű. Az esperes átadta a beiktatott lelkésznek a Bibliát, a templom kulcsát és az egyházközség pecsétjét.

   

  Lelkészbeszámoló

  Gellén Sándor lelkipásztor elmondta, hogy az avasújvárosiak már a kommunizmus idején elhatározták, hogy bővítik templomukat, mert folyamatosan nőtt a hívek száma. Huszonöt éve tették le az alapkövet, 1990–ben kezdték el a munkálatokat, ami tíz évig tartott, naponta száz–százötven személy vett részt az önkéntes munkában. Amikor elkészült a templom, úgy döntöttek, hogy megemelik a tornyot. 2011. július 1. és november 30. között ez a munkálat is befejeződött. Ami épül, az Isten dicsőségére épül — hangsúlyozta a lelkipásztor. Közben a gyülekezet úgy döntött, hogy kopjafát állít azoknak a lelkipásztoroknak, akik a XX. században Avasújvárosban szolgáltak. Előbb Széll Györgynek és Asztalnok Dezsőnek, tegnap Szabó Sándornak és Bajnai Csabának. Tegnap a kopjafákat a két volt lelkész családtagjai leplezték le.

  Elek György

  Cookie