×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Programajánló

Három előadással érkeznek

2018.11.13 - 13:17
Megosztás :
 • Három előadással érkeznek

  A Nagykárolyi Művelődési Központ közleménye szerint megérkeztek a nagyváradi Szigligeti Színház idei évadra vonatkozó bérletei. Három előadással érkezik a társulat Nagykárolyba.

  A Nagykárolyi Művelődési Központ szerkesztőségünknek küldött tájékoztatása szerint megérkeztek a nagyváradi Szigligeti Színház 2018/2019-es évadra szóló bérletei, amelyek három előadásra szólnak: Bányavakság, Naftalin és Szentivánéji álom. Egy bérlet idén is 50 lejbe kerül, és a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában váltható ki. A tavalyi helyeket november 16-ig fenntartják az intézmény munkatársai, akik azt kérik, hogy a helyek megtartásához a tavalyi bérletek felmutatásával igazolják a helyeket az érdeklődők, november 19-től ugyanis a fennmaradt helyeket is értékesítik.

  Székely Csaba: Bányavakság; tragikomédia

  A 2017/2018-as évad méltán nagy sikerű darbja, a Bányavirág után Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának második részét, a Bányavakságot is műsorra tűzi a Szigligeti Társulat. A Bányavakság kíméletlen őszinteséggel és páratlan humorral rajzolja meg egy képzeletbeli székely kisközösség lakosainak fantomképét: a Bányavirágból ismerős helyszínt ezúttal a község polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői lakják be. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy visszalépésre bírja kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja figyelmét, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni…

  Heltai Jenő: Naftalin; vígjáték

  Miben különbözik a nyári erkölcs a télitől? Hogy kerül Laboda Péter a szekrénybe? És miért felejtik ott? És hogyan lehetséges, hogy amikor meg akarják menteni, akkor Patkány Etus délutáni színésznő lép ki a szekrényből? Hova lett Laboda Péter? Átalakult? És miért lakik három vadidegen nő Szakolczayék lakásában? Az ő lakásuk ez egyáltalán? Van még valaki a szekrényben? Férj és feleség — csakúgy, mint a látszat — néha csal. Főképp nyáron és leginkább szerdánként. Egy biztos: szívesebben elhisszük, hogy egy férfi nővé alakul (és fordítva), mint azt, hogy feleségünk (férjünk) félrelép. És ez mit sem változott 1908 óta.

  Heltai Jenő író, költő, publicista, színházigazgató fergeteges bohózata több mint száz éve mulattatja a nézőket, így a nagykárolyi közönségnek is felhőtlen kikapcsolódást és nem múló nevetést ígér.

  Shakespeare: Szentivánéji álom; komédia

  Szent Iván éjjelén, amikor összeér a nappal és a sötétség, mágikus erők veszik birtokukba a földet: tündérfejedelmek viszálya és pajkos szellemek furfangja bolygatja fel a földhözragadt törvények világát, hogy a józan ész felett a szerelmi vágy győzedelmeskedjék. Az adódó szituációk komikusak ugyan, de a valódi történések és következményeik veszélyesek és bizonyos értelemben embertelenek. Az éjszakai erdő felszakítja a sebeket, vágyakat szabadít fel, közelebb visz az ösztönökhöz, és eljuttat a valódi szenvedélyekhez, legyenek azok kielégítők vagy fájdalmasak. Ezek után nem könnyű visszatérni a valóság melankóliájába…

  Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában természetfeletti lények, ifjú szerelmesek és jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsósorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetéről mesélnek immár több mint ötszáz éve. Az előadást a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége, az ötödéves színházrendező szakos hallgató, Tarnóczi Jakab állítja színpadra, aki a 2018-as évben többek között a Magyar Állami Operaházban dolgozott, a 2018/2019-es évadban pedig a budapesti Katona József Színházban rendez majd.

  Cookie