×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Három fiatal tartotta rettegésben a falut

2019.10.16 - 07:37
Megosztás :
 • Három fiatal tartotta rettegésben a falut

  Több mint 20 fős bükkszoldobágyi küldöttség kért meghallgatást a megyei rendőrséget vezető Sorin Stan főfelügyelőtől, mert három fiatal bő egy éve rettegésben tartja az egész falut — akiket gyorsan elő is állítottak egy avasújfalui betörésért.

  Kedden délelőtt több mint 20 bükkszoldobágyi lakos érkezett a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyére, hogy meghallgatást és segítséget kérjen Sorin Stan főfelügyelőtől, ugyanis falujukat bő egy éve rettegésben tartja három fiatal, akik mindent ellopnak, ami mozdítható, meg azt is, ami nem; az utcán elhaladó emberekkel kötekednek, csúfolódnak, fenyegetőznek; sem zárt kapu, sem kerítés nem állja útjukat, fényes nappal is bemennek a portákra, és elveszik, ellopják, amit csak kedvük tartja. Nincs olyan nap, hogy ne törnének be valahová, ne lopnának el valamit. Garázda magaviseletük annyira megfélemlítette a közösséget, hogy az idős emberek s főleg az egyedülállók/özvegyasszonyok az utóbbi időben már nem is saját házukban aludtak, hanem valamelyiküknél összegyűlve töltötték az éjszakákat — ha egy esetleges személy elleni támadást, bántalmazást nem is tudnak kivédeni, de legalább legyenek együtt.

  A jelenség sajnos se nem új keletű, se nem egyedi — az egyre inkább elöregedő, kis falusi közösségek mondhatni szabad prédái az akár helybéli, akár más településekről vissza-visszajáró garázdáknak. Ráadásul a vidéki rendőrőrsök még mindig komoly létszámhiánnyal küzdenek, az őrsön szolgálatot teljesítő két-három (de nem ritkán csak egyetlenegy) rendőrnek több faluból és 20–30–40 kilométeres távolságból álló körzetet kell ellátnia, s legtöbbjük nem is a községközpontban vagy valamelyik faluban lakik, ami egyben azt is jelenti, hogy délután-éjszaka semmilyen hatóság nincs. „Tudjuk, milyen gondokkal küzd a vidéki rendőrség — ezért is nem szerveztünk tiltakozást a felügyelőség épülete előtt, hanem meghallgatásra és segítséget kérni jöttünk” — mondta a küldöttség egyik tagja. És nagyon is tisztában van ezekkel az áldatlan állapotokkal Stan főfelügyelő, aki ugyanakkor azt is elmondta a küldöttség tagjainak, hogy a bükkszoldobágyi esetekre már egy ideje figyel a rendőrség, s ennek nyomán tegnap elő is állították azt a három, 17, 21 és 26 éves, bükkszoldobágyi illetőségű fiatalt, akik terrorizálták a közösséget. Igaz, a fiatalokat első körben egy még áprilisban Avasújfaluban elkövetett lakásbetörésért és -kifosztásért állították elő minősített lopás vádjával (nem mellékesen a házból eltulajdonított javak közel 40%-át meg is találták náluk), a nyomozás pedig tovább folytatódik valamennyi törvénysértésük felderítése érdekében. Az persze már más kérdés, hogy a bírák hány év börtönbüntetésre ítélik majd őket, a kimért szabadságvesztésből mennyit töltenek le ténylegesen, és mikor térnek ismét haza.

   

  Cookie