×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
12 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Három új túraútvonalat engedélyeztetnek

2019.09.14 - 10:25
Megosztás :
 • Három új túraútvonalat engedélyeztetnek

  A nagyszámú kiránduló és hegyi túrázó kérésének eleget téve a Salvamont Hegyi Mentő Közszolgálat három újabb turistaútvonalat alakít ki a Kisköves-csúcs környékén — közülük a három forrást is érintő, sárga pontos jelzésű útvonal már túrázható is.

  A hátunk mögött hagyott hónapokban minden eddiginél többen kirándultak és túráztak az Avas-hegység gyönyörű, érintetlen természeti szépségű vidéken és a megye északi részére átnyúló Gutin-hegység „elvarázsolt” völgyeiben, tisztásain; mászták meg Lunaforrás–Kisköves vidékének kaptatóit — hogy a csúcsra érve gyönyörködjenek a szem elé 360 fokos panorámában táruló, a Máramarosi-havasoktól a Fogarasi-havasokig és a Radnai-havasokig átfogó látványban. S hogy ilyen sokan „felfedezték” vagy épp „újra-felfedezték” a hegyi túrázást, az nagy mértékben köszönhető annak is, hogy tavaly a Salvamont Hegyi Mentő Közszolgálat kétkezi munkával kialakított két, a törvény minden előírásának maximálisan megfelelő túraútvonalat, amelyeket decemberben a szaktárca engedélyezett túraútvonalnak nyilvánított. De mint a mondás is tartja „jóból soha nem elég”, s a túrázók, kirándulók újabb útvonalak kialakítását igényelték — a hegyimentők pedig kéréseiknek eleget téve három útvonalat hoztak létre. A sárga pontos útvonal a Kisköves-csúcs úgynevezett kiskörútjának része, a sífelvonó parkolójából indul, első jelzése egy magányosan álló bükkfán látható, végállomása pedig az 1200 méter magasan lévő csúcson van. Ez a vonal a kék háromszög jelzésű útvonallal kombinálva „körbejárja” a Kiskövest és három forrást (Tiganu, Kisköves és Kőalatti-kút) is érint — és mivel a nyomvonal ki van pucolva, a jelzőoszlopok fel vannak állítva, már alkalmas is a kirándulásra, a hegyimentők viszont arra kérik a túrázókat, hogy rossz, erősen szeles időjárás esetén kerüljék azon erdőrészek átszelését, ahol az előző viharok már megtépázták, megdöntötték a fákat. Nem mellékesen a sárga pontos útvonalat még idén ősszel engedélyeztetik a szaktárcánál.

  A piros keresztes útvonal az egész megye egyik legszebb turistaútvonala lesz, annál is inkább, mivel ennek mentén két panoráma-kilátópont is található, ám mivel kialakítása, a nyomvonal rendbetétele még javában zajlik (és jelentős munkát igényel), a hegyimentők ezt a vonalat csak teljes kialakítása után ismertetik részletesen. A piros sávos útvonal azonban szintén teljesen elkészült már, és a hegygerincen vezeti végig a túrázókat a Kisköves-csúcstól a Malek-fal kilátóig, ezen a vonalon két szakaszt (Malek-fal–Tiganu-forrás és Soci környéke) kell még megtisztítani. Persze a hegyimentők nem csak a turistaútvonalak kialakításával és karbantartásával foglalkoznak, hiszen legfőbb feladatuk a kirándulók „felügyelete” és baj esetén megmentése — s mint azt korábban Alex Costin (aki nemcsak jól képzett és felkészült hegyimentő, de az Országos Hegyimentő Iskola kiképzőtanára is) már kifejtette: öröm, hogy a szatmáriak (és nem csak) szeretnek kirándulni, túrázni, de üröm, hogy nagyon sokan csak felkapják a hátizsákot, és indulnak be az erdőbe, fel a hegyre anélkül, hogy a legkisebb turistajelzés-ismerettel rendelkeznének. A gyakorlatlanabb, ideiglenes kirándulókra pedig kiemelten figyelnünk kell.

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie