×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Hatalmas a kamionsor Peténél

2021.03.16 - 11:10
Megosztás:
Hatalmas a kamionsor Peténél
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon, miután hétfő estig kamionstop volt a szomszédos országban. A várakozási idő 80-420 perc.

Amint arra számítani lehetett, Magyarországon a nemzeti ünnep alkalmából életbe léptetett háromnapos teherforgalom–korlátozás következtében óriási kamionsorok torlódtak össze a román – magyra határszakasz átkelőinél. Peténél több mint 7 órás (430 perc) várakozási időt mutatott a határrendészet online forgalomfigyelője — annak ellenére, hogy rendkívüli módon még egy kilépősávot nyitottak meg a teherforgalom részére. Mint a határrendészet közleményében fogalmaz: mivel a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik,  egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania, ezért tegnap már a reggeli órákban felvették a kapcsolatot magyarországi kollégáikkal, és sikerült is elérni egy pót-kamionsáv megnyitását — persze az is gyorsan kiderült, hogy még ennél is többre lenne szükség (a korlátozás feloldása utáni első órákban 122 kamion lépett ki, 116 pedig be Románia területére Peténél), viszont a magyar honvédelmi szerv dolgozóinak alacsony létszáma miatt nem lehetett újabb pótsávot megnyitni és három sávon bonyolítani a kiléptetést.
Természetesen nem csak Peténél döngettek rekordszámokat a várakozás percei: Varsándnál három nyitott sávval 460, Bors I – II–nél (összesen hét működő kilépősávval) 180 – 240, míg Nagylak II–nél a legkevesebbet, „alig” 120 percet kellett várakozniuk a monstrumoknak.
A határrendészet hangsúlyozza azt is: maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, nincs várakozási idő, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos — hiszen a hosszú kamionsor elfoglalja a Pete felé vezető út jó részét, s a mikrobuszoknak, kiskocsiknak át kell „lógniuk” a szembe sávba, hogy el tudjanak haladni mellette.


Szabó Kinga Mária

 

Csaknem ötvenezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 49.900 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában több mint 19.600 járművel (ezek közül 10.300 teherszállító) - tájékoztatott kedden a határrendészet.
Határrendészet: Több mint 80.600-an lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Több mint 80.600 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában több mint 31.400 járművel (ezek közül 13.300 teherszállító) - tájékoztatott pénteken a határrendészet.
Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő
Szerdán találkozott a magyarországi Gyulán Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és sok egyéb téma mellett a két ország közötti állandósított új átkelőkről is megegyeztek, ám ezek között sajnos továbbra sincs ott a Nagypeleske–Zajta közötti.
Cookie