×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Hatalmas bírságokat róttak ki

2019.11.09 - 17:22
Megosztas :
 • Hatalmas bírságokat róttak ki

  Októberi ellenőrzései eredményeiről számolt be egy összefoglaló közleményében a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM); az előző hónapban 158 esetben vizsgálta meg szatmári cégeknél, hogy be vannak-e tartva a munkaügyi előírások.

   

  Ahol a munkaviszony helyességét vizsgálták, ott összesen 91 jegyzőkönyvet írtak arról, milyen hiányosságokat kell pótolniuk a cégvezetőknek, hét súlyosabb esetnél összesen 261 800 lej értékben róttak ki bírságokat. Öt esetben találtak olyan munkást, aki érvényes szerződés nélkül dolgozott, és feketén kapta a fizetséget, a munkaügyi szempontból az egyik legsúlyosabbnak tartott kihágás miatt összesen 260 ezer lejre bírságoltak.

  Egy ízben 1500 lejes büntetést róttak ki, mert nem volt kiadva a minimálisan kötelező heti pihenőnap, valamint több figyelmeztetést is kiosztottak orvosi igazolás hiányában történt alkalmazás miatt, illetve azért, mert nem volt bent a cégnél a munkaszerződés egyik példánya. Kilenc esetben róttak ki bírságot azért, mert nem volt pontosan vezetve az alkalmazottak elektronikus bérszámfejtése.

  A munkabiztonságra vonatkozó előírások be nem tartása miatt 135 esetben büntettek októberben, és 131 figyelmeztetést adtak ki. A munkaügyi felügyelőség emlékeztet, hogy augusztus–október folyamán a munkahelyi kockázatokra és balesetek megelőzésére felhívó kampányban vett részt, amelynek célja az volt, hogy tudatosítsa a veszélyes anyagokkal dolgozókban, hogy mi bajuk történhet a munkahelyen, másrészt pedig, hogy elmagyarázza az embereknek, hogyan lehet megelőzni a baleseteket.

  A felügyelők közleményéből az is kiderül, hogy október folyamán mindössze 17 inasszerződést regisztráltak, ugyanakkor 5055 napszámost foglalkoztattak.

   

  Cookie