×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Határátkelési szigorítások

2020.10.07 - 08:43
Megosztás:
Határátkelési szigorítások
A román határrendészet értelmezése szerint az átingázók, diákok, vállalkozók ugyanúgy karanténkötelezettség és negatív teszt felmutatása nélkül jöhetnek-mehetnek Románia–Magyarország között, mint eddig.

Amint arra számítani lehetett, Románia is úgy döntött, hogy szigorítja a magasabb fertőzöttségi szintű országokból érkezők beutazását — az október 7-től életbe lépett szabályozás értelmében a magas koronavírus-fertőzöttségű országokból Romániába érkezőknek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, ha csak háromnapos (vagy annál rövidebb) tartózkodásra érkeznek. Akik viszont három napnál hosszabb romániai tartózkodást terveznek, azoknak két hétre karanténba kell vonulniuk, viszont a karantén nyolcadik napján igényelhetik a koronavírus-tesztelést, és ha a teszt eredménye negatív, a tizedik karanténnapon számukra megszűnik a lakásba zártság.

Az országos vészhelyzeti bizottság döntésének bejelentését követően frissítették a járvány szempontból magas kockázati besorolású (sárga zónába tartozó) országok listáját — a lajstromban 49 ország szerepel: többek között az Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Argentína, Ausztria, Bahama-szigetek, Belgium, Belize, Chile, Costa Rica, Csehország, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Francia Polinézia, Gibraltár, Grúzia, Hollandia, Irak, Izland, Izrael, Katar, Kolumbia, Kuvait, Libanon, Líbia, Luxemburg, Maldív-szigetek, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Omán, Örményország, Palesztina, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna és a Zöld-foki Köztársaság, valmaint Magyarország is.

A szigorításokat és Magyarország sárga besorolását követően érthetően megbolydultak a román-magyar országhatár mentén élők, de főleg a határon átingázó munkavállalók, a diákok, egyetemisták, a vállalkozók és azok, akik „csak” ingatlannal, kerttel, gyümölcsössel rendelkeznek a határ egyik vagy másik oldalán.

Az ő helyzetükkel kapcsolatban megkerestük a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőséget (is) — Iulia Stan szóvivő elmondta: a vészhelyzeti bizottság hétfő esti szabályozása meglátásuk szerint nem írja felül és nem is teszi semmissé az eddig érvényben lévő szabályozást, azaz a szigorítások nem vonatkoznak a határon átingázókra (diákokra stb). Ők ugyanúgy ahogy eddig, karanténkötelezettség nélkül mehetnek reggel magyarországi munkahelyükre és térhetnek délután vissza Romániába a munkáltatói igazolás (vagy diák-/egyetemi igazolvány, illetve ingatlanok tulajdonjogát igazoló okmány) birtokában. Amit nem tudtak biztosan (és lapzártánkig nem is kaptak ezzel kapcsolatban semmilyen pontosítást), az azoknak a határ menti 30 kilométeres sávban élőknek (egykori kishatárosoknak) a „szabad mozgására” vonatkozik, akik mindenfajta kötelezettség nélkül, csak úgy bevásárolni, barátokkal találkozni, ügyes-bajos dolgaikat rendezni mentek át eddig például Szatmárnémetiből, Nagykárolyból Fehérgyarmatra, Csengerbe. 

Szabó Kinga Mária

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie