×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Határnyitás Nagypeleskén

2021.08.20 - 16:00
Megosztás:
Határnyitás Nagypeleskén
Altfatter Tamás prefektus / Fotó: Princz Csaba
Altfatter Tamás Szatmár megyei prefektus úgy nyilatkozott lapunknak, hogy körülbelül két hét múlva sor kerülhet a Nagypeleske–Zajta határ megnyitására hétköznapokon is.

Maradna a szombati, román idő szerint 10–18 óra közötti átjárás, de a munkanapokon csak a munkahelyre ingázóknak lenne használható a Lázárihoz tartozó településen lévő átkelő. Kikötés a kishatár jellegű átjárás is, azaz az átkelő harminc kilométeres körzetében lakók használhatnák a nagypeleskei határátkelőt, de azt meg a román határrendészek mondták el az átkelő legutóbbi nyitásakor, hogy ezt a szabályt rugalmasan kezelik. Ezt azt jelenti, hogy ha az átkelésre jelentkező autó sofőrje például szatmárnémeti illetőségű, az utasokat nem fogják kiszállítani a kocsiból akkor sem, ha távolabbról valók.

Altfatter elmondta még, hogy a magyar oldalon lévő átkelőkért felelős Farkas József Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitánnyal való tárgyalásai idején a magyar fél egyetértett a határnyitással, és szükségét is látja a Zajta– Nagypeleske magyar-román határátkelő megnyitásának. Szükség van még a két ország külügyminisztériumai közötti írásos megállapodásra, majd a két ország belügyminisztériumai kell a nyitvatartás gyakorlati ügyeit előkészítsék, valószínűleg emiatt van szükség még két hétre a nyitásig. Orientatíve ugyan, de egyelőre úgy néz ki, hogy hétfőtől péntekig reggel hét és kilenc, illetve délután négy és hét között lesz nyitva a Nagypeleske–Zajta határátkelő a munkaszerződést felmutatni tudó munkába járók számára, mutatott rá Altfatter.

P. Cs.

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Felszentelték a peleskei templomot
Sokéves munka ért véget a tegnapi ünnepséggel: teljes pompájában kívül-belül elkészült a nagypeleskei magyarajkú görögkatolikus templom felújítása, „van hol a lelket táplálni.”
Cookie