×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON

Határon átívelő Móricz-megemlékezés

2019.06.24 - 15:16
Megosztas :
 • Határon átívelő Móricz-megemlékezés

  Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából július 5-én és 6-án határon átívelő irodalmi tanácskozásokkal és kirándulásokkal emlékeznek a XX. század jeles alkotójára.

  Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából a történelmi Szatmár megyében gondolkodva, társszervezőkkel karöltve szeretne méltón megemlékezni a XX. századi magyar irodalom jeles alkotójáról: Móricz Zsigmondról. A július 5-én és 6-án Tiszacsécsén, Szatmárnémetiben és Börvelyben sorra kerülő megemlékezések és irodalmi tanácskozások társszervezői között van a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör és a Pro Magister Társaság, a szervezésben jelentős segítséget nyújtott ugyanakkor Tiszacsécse és Börvely önkormányzata, valamint a Nyíregyházi Jósa András Múzeum. A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap, de felkarolta a rendezvény kivitelezését Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, Tiszacsécse és Börvely polgármesteri hivatala, valamint a Magyar Írószövetség és a Szatmár-Láncos Református Egyházközség. A rendezvénysorozat július 5-én, pénteken, magyarországi időszámítás szerint 10 órakor Tiszacsécsén kezdődik, majd 6-án, szombaton (romániai időszámítás szerint) 10 órakor Szatmárnémetiben, 17 órakor pedig Börvelyben folytatódik — tájékoztatta szerkesztőségünket Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa.

  Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szobrának a megkoszorúzásával veszi kezdetét a rendezvény, ahol ünnepi köszöntők és beszédek hangzanak el, fellépnek nyíregyházi és szatmárnémeti művészek. A tiszacsécsei Móricz-emlékház és -kert megtekintése után Móricz Zsigmond 2019-ben címmel tartanak irodalmi tanácskozást. Délután irodalmi kirándulásra indulnak a résztvevők: Szatmárcseke, Túristvándi, Fehérgyarmat, Nagygéc érintésével, majd Szatmárnémetibe érkeznek.

  Szombaton Szatmárnémetiben, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában folytatódik az irodalmi tanácskozás, amelyen hazai és magyarországi irodalomtörténészek tartanak előadásokat. Délutánra irodalmi kirándulást szerveznek a majtényi síkra, Nagykárolyba és Börvelybe. Börvelyben megkoszorúzzák a Móricz-szobrot, majd kötetlen beszélgetés lesz a művelődési otthonban.

   

  Cookie