×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Hatszor több Alzheimer-beteg Szatmárban

2021.09.21 - 12:00
Megosztás:
Hatszor több Alzheimer-beteg Szatmárban
Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma Szatmár megyében pár év alatt meghatszorozódott: míg 2015-ben hivatalosan 124 páciens volt, tavalyi már 815 főről adott számot a közegészségügy. Az idei kampány a demencia figyelmeztető jeleire hívja fel a figyelmet.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte Alzheimer-világnap alkalmából a tagszervezetek által több mint negyed évszázada megrendezésre kerülő események célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására. 2012-től a kampányt egész szeptemberre kiterjesztették (Alzheimer-világhónap; World Alzheimer's Month), ennek csúcspontja a mai nap, szeptember 21.
A Nemzetközi Alzheimer Társaság a világon 50 millió főre becsüli a demenciával élők számát, legnagyobb részük Alzheimer-típusú demenciával küzd. A becslések szerint azonban a számuk rohamosan nő, 2050-re elérheti, sőt, meghaladhatja a 130 milliót is.
Az Országos Közegészségügyi Intézet a tavalyi év végén hivatalosan 35 725 Alzheimer-beteget tartott számon Romániában, 100 ezer lakosból 184,4 volt érintett. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság éves jelentése szerint megyénkben 2020 végén összesen 815 beteget tartottak számon, az Alzheimer-kórral diagnosztizáltak száma tavaly 680 fővel nőtt, 111 beteg ugyanakkor elhalálozott. Szatmár megyében az előző esztendőben 100 ezer lakosra 245,5 Alzheimer-beteg jutott.
A 2015-ös szatmári DSP-jelentés szerint egyébként még csak 124 Alzheimer-beteg volt megyénkben, 2016-ban 182 páciensről tudtak a hatóságok, egy évvel később, 2017-ben már 340-re ugrott a diagnosztizált betegek száma, 2018-ban szintén rohamosan nőtt tovább, 521-re, 2019 végén pedig 680 személy szerepelt a Szatmár megyei statisztikában.
A járványügyi intézkedések miatt ebben az évben is kiemelt figyelmet kell fordítani a krónikus állapotok, így a demenciával járó megbetegedések és általában az idős emberek ellátásának hozzáférési korlátaira. Kiemelten fontos, hogy a szükséges orvos-beteg kontaktusok és a betegek támogatását szolgáló társas érintkezések a jelenlegi lehetőségekhez mérten továbbra is megvalósuljanak.

Demencia és Alzheimer-kór

Az idei kampány a demencia figyelmeztető jeleiről kívánja tájékoztatni a lakosságot, és arra ösztönzi az embereket, hogy kérjenek bátran információkat, tanácsokat és támogatást, valamint lépjenek kapcsolatba országuk Alzheimer-kórral vagy demenciával foglalkozó egyesületeivel. A kampány mottója: „Ismerje meg a demenciát! Ismerje meg az Alzheimer-kórt!”
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb, demenciához vezető neurodegeneratív betegség, amely során az agy bizonyos területein plakkok és zárványok alakulnak ki, ami az agyi funkciók beszűküléséhez, a magatartás megváltozásához, végül a szigorúan monoton, folyamatos progresszió következtében biológiai leépüléshez, az önellátásra való teljes képtelenséghez vezet. A kór kialakulásának okai nem ismertek, de bizonyos rizikófaktorok — például magas vérnyomás, fejtraumák, rosszul kezelt cukorbetegség, egyes nyugtatók, elhízás — növelik a megbetegedés kockázatát.
A memóriaromlással kezdődő betegség az idősebbeket sújtja, a 65 év feletti korosztály körében körülbelül 1 százalék az előfordulása, 85 év felett ugyanakkor már csaknem minden második ember érintett. A nők körében kétszer annyi a beteg, mint a férfiaknál, ennek egyrészt az az oka, hogy a nők tovább élnek, de a klimax miatti ösztrogénszint-csökkenésnek és még sok egyéb tényezőnek szerepe van ebben.
A betegség tehát kezdetben enyhe formában, általában memóriazavarral jelentkezik: a beteg nem képes új ismereteket szerezni, a korábban tanultakra emlékezni, nehezen ismeri fel a környezetét, különösen idegen helyen könnyen eltéved, emellett elveszíti az időérzékét, nehezen találja a szavakat, nehezen érti az összetett vagy elvont fogalmakat. Magatartása inaktívvá, visszahúzódóvá, esetleg agresszívvá válhat, néha depresszió, paranoia tünetei jelentkezhetnek. Középsúlyos, súlyos állapotban előbbiek további romlása mellett megszűnik a betegségtudat, csökken a testsúly, a végtagok merevvé válnak, járásképtelenség lép fel, így a mindennapi élet tevékenységei, például az öltözködés is egyre nagyobb nehézséget jelent. Végül beszédkészsége, beszédértése megszűnik, inkontinencia és epilepsziás rohamok jelentkezhetnek, a beteg képtelenné válik a mindennapi élet tevékenységeire — öltözködés, fürdés, WC-használat, táplálkozás.
Az idős életkor és a halálozás nagyobb esélye miatt ugyanakkor a betegeknek csak egy része járja végig a betegség összes szakaszát. Társuló halálos betegségek nélkül a korai stádiumában megállapított Alzheimer-betegség várható fennállási időtartama 5–8 (–10) évre tehető.

 

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Cookie