×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

„Haza érkezett” az F1 mezőnye

2019.07.12 - 11:31
Megosztás :
 • „Haza érkezett” az F1 mezőnye

  A Brit Nagydíjon a Forma–1 a bölcsőjébe, a legtöbb csapat otthoni környezetbe tér haza, hiszen a székhelye a Silverstone-ban, vagy annak közelében található. A pályát újraaszfaltozták.

  A két héttel ezelőtti Osztrák Nagydíj történéseiből merítve izgalmas hétvége előtt állunk Silverstone-ban: Spielbergben Max Verstappen és a Red Bull Racing megtörte a Mercedes nyomasztó győzelmi szériáját, egy fantasztikus csatából kerültek ki győztesen Charles Leclerc Ferrarijával szemben. Lewis Hamiltonékat minden bizonnyal fűteni fogja a visszavágási vágy, miközben az aránylag sok padlógázos szakasz révén a Ferrarinak ismét lehet sansza.

  Silverstone-ban kifejezetten izgalmas, fordulatos, látványos előzéseket hozó versenyeket rendeznek évek óta, remélhetőleg ez nem most fog megváltozni. Volt, hogy az eső, volt, hogy a gumik kavarták meg az állóvizet, máskor szimplán a stratégiák változatossága és a pilóták összecsapásai tették emlékezetessé a vasárnapi versenyt. Egy éve az is tényező volt, hogy a nagy kiterjedésű újraaszfaltozást gyatrán végezte el a kivitelező, az előírt határértéknél jóval nagyobb egyenetlenségek alakultak ki. Az amúgy nem volt rossz, hogy a pilótáknak meg kellett küzdeniük a hullámos felülettel, de néhányuk kényes dívaként hevesen reklamált a bukkanók miatt, ezért az idei évre megrendeltek egy újabb nagyszabású aszfaltozást.

  Ausztriában a címvédő istálló vesztét nem az okozta, hogy mellényúlt volna a gumikkal vagy a kasztni eddig rejtett hiányossága jött elő: a forróságban a túlmelegedéstől tartva egyszerűen kénytelenek voltak visszafogni a motorerőt.

  Tavaly szokatlanul nagy forróság volt a Brit Nagydíjon is, de jelenleg csak 22-23 Celsius fokos maximumok várhatók hétvégére.

  Előzni nem könnyű ezen a pályán, mert a 200 km/h feletti kanyarokban nehéz egy másik autó nyomában maradni és lőtávolba kerülni az F1-es mércével közepesen hosszú egyenesek végén. A DRS természetesen segítséget ad, de az eszközzel kapcsolatban tavaly olyan probléma merült fel a célegyenes végi új zónában, hogy a hátsó szárny visszaállítása több esetben nem működött flottul, ami baleseteket okozott. Amennyiben megmarad ez a zóna, a versenyzőknek nagyon figyelniük kell, hogy mikor zárják a szárnyat és hogyan kormányoznak, mert az alapból padlógázos első kanyarban a hirtelen leszorítóerő-vesztésből nagy csattanások lehetnek. Tavaly a legjobb beállításával állítólag senki sem tudott nyitott DRS-sel átmenni itt.

  Az 5,9 kilométeres pálya elég széles, az 52 kör során azért találhat előzési lehetőséget, aki lényegesen gyorsabb a másiknál.

  KÖZVETÍTÉS

  2019-es világbajnokság, 10. versenyhétvége, Silverstone, Brit Nagydíj, Silverstone

  Péntek: 1. szabadedzés (12 óra, M4 Sport), 2. szabadedzés (16 óra, M4 Sport)

  Szombat: 3. szabadedzés (13 óra), időmérő edzés (16 óra, Digi Sport, Telekom Sport, M4 Sport).

  Vasárnap: 52 körös futam (16.10 óra, Digi Sport, Telekom Sport, M4 Sport).

  (gphirek.hu)

  Cookie