×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Hazaküldték a Lidl-t!

2016.07.28 - 16:00
Megosztas :
 • Hazaküldték a Lidl-t!

  Nem szavazták meg a szatmárnémeti ALDE és PSD tanácsosok csütörtökön azt a városrendezési tervet, amelyikre szüksége lett volna a Lidl Romania kft.-nek ahhoz, hogy megkezdhesse a második Lidl építését a Golescu híd bal parti lábánál a Károlyi út és az ortodox templom között.

  Mikor már mindenki azt gondolta, hogy túl van a város és a cég egy beruházást megelőző minden procedurális ügyön, a tegnapi tanácsülésen kiderült, hogy mégsem. Hiába tartottak közmeghallgatást, voltak jelen párbeszéden, készítettek forgalomrendezési tervet és finanszírozták volna meg a körforgalmat a Lidl menedzserei, mégsem kaptak zöld utat szatmárnémeti beruházásuk megkezdéséhez. Az ALDE és a PSD megyeszékhelyi tanácsosai gondolták úgy, hogy még egyszer neki kellene futni az egésznek, és nemmel felérő tartózkodással szavaztak a Lidl Károlyi úti boltépítéséhez szükséges övezeti városrendezési tervre (PUZ), ezért nem kérhet építési engedélyt a Lidl. Az ülésen ott volt Cosmin Man, az üzlethálózat bővítésért felelős menedzsere, aki az elutasító szavazást látva azt mondta: Elég nagy ország Románia, találunk helyet az üzletnek más városban! — majd kiviharzott. Kereskényi Gábor polgármester az ülést követően elmondta, találkozót fog kezdeményezni a cég vezetőségével, hogy maradásra bírja őket, reméli, hogy az ellenzék hozzáállása ellenére sem fog véglegesen meghiúsulni a beruházás.

  Két fronton volt szembenállás a Lidl-beruházással kapcsolatban. Egyrészt a PSD és az ALDE tanácsosok részéről, akik a lakosság érdekeit védve gondolták úgy, hogy ne kapjon zöld utat a Lidl, másrészt a tervezett üzlet közvetlen szomszédai, a Constantin és Elena ortodox parókia pópái a hívők érdekében ellenezték az építkezést. A beruházók Szatmárnémetibe csábítását viszont mindkét fél támogatná, hangzott el többször is.

  Hiába sorolta Günthner Tibor (RMDSZ), a tanács városfejlesztési bizottságának elnöke, hogy a beruházó milyen kedvezményeket tenne egyrészt a lakosság, másrészt a hívők érdekében azzal, hogy saját költségén építene körforgalmat a híd lábánál lévő kereszteződésben, és amennyire lehetőségei engedték a parókia kérésére is figyeltek, Radu Roca (PSD) tanácsosnak ez sem volt elég, a városrendezési terv megszavazásának elhalasztását kérte egyre. Pugner Róbert (ALDE) azt kifogásolta, hogy megint csak egyetlen parcellára készítettek városrendezési tervet, ami hosszú távon nem biztos, hogy hasznos lenne, illetve a tervezett körforgalom forgalomjavító hatását is megkérdőjelezte.

  A nap mondása mégis Gabriel Gordannak, az ortodox parókia papjának a szájából hangzott el, aki a párbeszédet hiányolta a beruházó részéről. Amikor Man visszakérdezett, hogy Isten színe előtt is tagadná, hogy idén vízkereszt után másodjára is értekeztek a beruházás ügyében, Gordan azt válaszolta: „Volt egy beszélgetésünk, de az nem volt párbeszéd!”

  Szavazásnál az RMDSZ és a PNL tanácsosai szavaztak úgy, hogy elég volt már az aktatologatásból és engedni kellene munkához látni végre a Lidl-t, de az általuk adott tizenegy szavazat nem volt elég a napirendi pont érvényesítéséhez, nem kaphat építkezési engedélyt a Lidl.

  Cookie