×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Hazatért a bajnokcsapat junior kiválósága

2020.03.31 - 15:00
Megosztás :
 • Hazatért a bajnokcsapat junior kiválósága

  Saját készítésű próbababát szedett elő és porolt le Alex Oroian, hogy odahaza, a kijárási tilalom idején is iskolázhasson. Az ifjúsági válogatott párbajtőrvívó visszatér a Csipler Sándor Vívóterembe. A VSK így egy erős csapattal várja a felnőttbajnokságot.

  Alig több mint fél év után visszatér a Szatmárnémeti Városi Sportklubhoz az ifjúsági korosztály egyéni Román Kupa-győztes párbajtőrvívója, Alexandru Oroian.

  A 20 éves tehetséges vívó tavaly szeptemberben igazolt a Dinamo Bukaresthez. Ezt a lépést viszont kényszermegoldásnak is mondhatjuk, hiszen a sikeres érettségi után felvételt nyert Bukarestbe a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemre. Nem akart felhagyni a vívással, így került képbe a legerősebb fővárosi alakulat. Azonban nem találta meg a közös hangot az ottani edzőkkel, ezért döntött úgy, hogy hazatér nevelőegyesületéhez, és ismét Csiszár Ferenc érdemes edzővel, illetve Nagy Lehel edzővel fog dolgozni.

  „Szerencsés vagyok, hogy a Dinamotól visszatérhetek Szatmárnémetibe, mivel nagyon sokat köszönhetek azoknak az itthoni edzőknek, akik mellettem álltak és tanítottak az évek során. Bukarestben voltak kisebb gondjaim, nem találatuk a közös hangot az ottani edzőkkel. Már az első napokban kijelentették, hogy felejtsek el mindent, amit otthon tanultam, mert a szatmári vívóiskola már idejétmúlt. Mindezek ellenére, az első versenyemen megnyertem az egyéni Román Kupát, majd a felnőttcsapattal első lettem a kupaküzdelmekben. A junioroknál egyéniben bajnoki bronzérmet szereztem, a csapat pedig második lett, a görögországi Heraklionban pedig az 5. lettem a junior világkupa egyéni versenyében” — sorolta a lapunknak a Dinamonál elért eredményeit Alex, aki, mielőtt Bukarestbe költözött volna, bajnoki címet szerzett idehaza a VSK felnőtt csapatával.

  „Hiányzik a pást”

  Jelenleg Alex itthon van Szatmárnémetiben, és a többi egyetemi hallagatóhoz hasonlóan távoktatásban vesz részt. „Megvan az órarend, amelynek alapján csatlakozni kell a különböző kurzusokhoz. Azelőtt, hogy hívott, fejeztünk be egy online-órát — mondta tegnap lapunknak a párbajtőrvívó. — Hamarosan kezdem a napi edzést is. Itthon végezzük a gyakorlatokat, amit lehet. Ameddig lehetet, voltam kint, a Dinamo-pályán is futni. A szövetségtől is küldték az utasítást a válogatott sportolóknak, hogy küldjék el az edzésről készített videót. Itthon van futópad, szobabicikli, amik segítőeszközök az edzésbe. Próbálom formában tartani magam. Az iskolázás viszont nehezebb. Mivel nincs edző, ezért improvizálni kell. Van, aki egy vastag szivacsot, vagy párnát ragaszt a falra, és azt szurkálja. Én elővettem azt a próbababát, amit tizenvalahány évvel ezelőtt készítettem, amikor kezdtem az edzést, és azzal iskolázom” — tette hozzá Alex. Az ifjúsági válogatott párbajtőrvívó elárulta, hogy a próbababa még akkor készült, amikor 7 évesen elkezdte a vívást. „Langenbacher István volt az első edzőm, és ő javasolta, hogy készítsek egy próbababát, hogy otthon is edzhessek. Egy ideig még használtam, utána viszont el lett téve. Most ismét hasznomra válik” — mondta Alex.

  „Nem tudom, mi lesz ezzel az idénnyel. Én is nagyon várom már, hogy versenyezhessünk, hiányzik a pást. Sajnos a román szövetségnél sem tudják, mikor folytathatjuk az idényt. Az U23-as országos bajnokságot március elején kellett volna rendezzék, természetesen azt is halasztották. Április elején Salt Lake Cityben lett volna a junior világbajnokság, azt talán szeptemberben fogják megrendezni. Ez utóbbinak egy kicsit örülök, mert addig remélem sikerül találni egy-két szponzort, hiszen a szövetség nem tud jelentős támogatást nyújtani erre, a költségek pedig magasak” — panaszolta. Oroian egyébként tavaly, a lengyelországi Torunban rendezett junior-vb-n a legjobb tizenhat között zárt.

  Annak ellenére, hogy most visszatér a Csipler Sándor Vívóteremben, Alex nem hagy fel az egyetemi tanulmányaival. Ezt a tanévet befejezi a bukaresti egyetemnél, viszont a következőt már Kolozsváron szeretné kezdeni, amennyiben sikerül ez a jellegű „átigazolása” is.

  Ukrajnai vívót is hívtak

  Oroian mellett egyébként még volt egy jelentős igazolása a Szatmárnémeti VSK-nak: az ukrán válogatottal olimpiai kvótát szerző Anatolij Herey is a piros-fehéreket erősíti az év első felében. „Mi az év elején a május 8-ra kiírt felnőtt bajnokságra készültünk. Az ungvári srác az kijevi egyetemi éveink befejezése után klub nélkül volt, ezért Szatmárra hívtuk. Azonban a szerződése júniusban lejár, és a bajnoki idény felfüggesztése miatt, vélhetően addig nem is lesz megrendezve az ob. Bár tudom, hogy megszorítások lesznek a nehéz gazdasági helyzet miatt is, de bízom benne, hogy lesz rá keret, hogy meghosszabbítsuk Anatolij szerződését” — mondta lapunknak Csiszár Ferenc érdemes edző. Hozzátette, Alex hazatérésével, Oroian, Adrian Szilágyi, Szép Márton, Herey felállásban egy ütőképes, erős csapattal állhat fel a VSK a felnőtt bajnokságon. „Nagyon örülünk neki, hogy Alex hazatért, és sikerült rendezni a visszaigazolását. Most egy erős csapatunk van, lássuk, mikor állhatunk fel a bajnokságon, mert egyelőre semmit sem lehet tudni az idénnyel kapcsolatosan” — tette hozzá Csiszár.

  A VSK egyébként az elmúlt három évben zsinórban nyerte meg a felnőttek csapatbajnokságát, Szilágyi pedig egyéni bronzérmet szerzett.

  Pesek Attila

  Cookie