×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Házi elkülönítésbe kerül mindenki

2020.05.16 - 09:47
Megosztás:
Házi elkülönítésbe kerül mindenki
Fontos változtatás, hogy a vészhelyzet idején minden külföldről érkező személy kéthetes házi elkülönítésbe kerül családjával vagy lakótársaival együtt — függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik.

Amennyiben az illető nem akarja kitenni családját az esetleges megfertőződés veszélyének vagy az elkülönítési kellemetlenségeknek, kérheti, hogy intézményes karanténban helyezzék el, de ebben az esetben ő kell állja annak költségeit. Ez alól a szabály alól továbbra is kivételt képeznek a kamionsofőrök, a repülőgépek és hajók személyzetei, ha a határellenőrzéskor nem mutatkoznak rajtuk a fertőzés tünetei. Továbbra is érvényben marad az a rendelet is, miszerint aki „kilóg” a házi elkülönítésből, azt azonnal 14 napra intézményes karanténba helyezik, amelynek szállás- és étkeztetési költségeit neki kell kifizetnie.

Május 15-től kezdődően újabb 14 napig szünetel a légi közlekedés Románia és

Ausztria, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Belgium, az Egyesült Államok, Törökország és Irán között. Június 1-jéig nem indulhatnak a menetrend szerinti vagy alkalmi, nemzetközi buszjáratok sem Olaszországba, Spanyolországba, Németországba, Franciaországba, Belgiumba, Nagy-Britanniába és Törökországba. Engedélyezett a nemzetközi közúti alkalmi szállítás azok számára, akik érvényes munkavállalási szerződéssel és tartózkodási joggal rendelkeznek a célországban, valamint azok számára, akik hazatérnek Romániába azokból az országokból, ahol eddig laktak, dolgoztak. Az utasforgalom előtt továbbra is zárva maradnak a szomszédos országokkal közös határátkelők — így a román-magyar határszakaszon is zárva marad a tornyai, a székelyhídi, a nagyszalontai és az érmihályfalvi határátkelő —, és nem történt változás a határon átingázók esetében sem. Ugyanúgy továbbra is tilos a külföldi állampolgárok belépése az országba, kivételt jelentenek a román állampolgárok hozzátartozói, a Romániában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek európai uniós állampolgárságú hozzátartozói, az Európai Parlament tagjai, a diplomáciai testületek alkalmazottai, a menekültstátuszra jogosultak, a humanitárius folyosókon áthaladók és a segélyszervezetek munkatársai.

 

Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
Arafat: hét dél-afrikai ország piros zónába került a koronavírus új variánsa miatt
Hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Rafila: az Afrika déli országaiból beutazó személyek 14 napos karanténba kerülnek
Tizennégy napos karanténba kerülnek Romániában az Afrika déli országaiból beutazó személyek - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.
Cookie