×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Hétközi fordulókkal oldanák meg a Formula–1-es idényt

2020.05.11 - 13:21
Megosztás :
 • Hétközi fordulókkal oldanák meg a Formula–1-es idényt
  Sajtóértesülések szerint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) beleegyezett a dupla Osztrák és Brit Nagydíjba, ráadásul a második Formula–1-es futamok mindkét helyszínen hétköznap lennének.

  A Formula–1 híreiben általában jól értesültnek számító thejudge13.com szerint a FIA az F1-es betétfutamok, vagyis a Formula–2-ben és a Formula–3-ban szereplő összesen 31 csapatnak, plusz az F1-ben érintett 10 istállónak az Osztrák Nagydíjnak otthont adó Spielbergben és környékén összesen 22 komplett szállodát foglalt le július 5-re és az előtte, illetve utána lévő napokra.

  A tervek szerint a csapatokat charterjáratokkal szállítanák légi úton Ausztriába (lehetőség szerint egyszerre), ahol a külvilágtól elzárva maradnának a pályán, s környékén, mielőtt visszatérnének Angliába – kiegészülve az Olaszországból érkező Ferrarival és Alpha Taurival, valamint a Svájcból jövő Alfa Romeóval.

  A FIÁ-tól kiszivárgott feljegyzés másik érdekessége, hogy eszerint július 5-én rendeznék meg az első Osztrák Nagydíjat, ám a második futamra nem a következő hétvégén, hanem három napra rá, azaz szerdán kerülhetne sor. Ezzel tervezné az FIA elejét venni annak, hogy a brit kormány által a beutazókkal szemben bevezetni tervezett 14 napos izolációs időszak ellehetetlenítse a szintén dupla Brit Nagydíj(ak) megrendezését.

  A planetf1.com ugyanis arról számol be, hogy a tervezett karantén miatt még nézők nélkül sem lehetne megrendezni július 19-én az első Brit Nagydíjat, ám ebbe nem férne bele a kéthetes karantén. Ugyanakkor a thejudge13.com szerint az FIA arra készül, hogy 19-én megtartja az első brit futamot, majd 22-én vagy 23-án jöhetne a második is.

  Ez az elképzelés azonban csak akkor működhet, ha a szigetország kormánya hajlandó az ausztriai izoláció időszakát beleszámítani a 14 napba, amire nem tudni, hogy mennyi az esély.

  Azt nem tudni, hogy a folytatás hogyan alakul, mindenesetre a jelenlegi ismeretek szerint a világbajnokság harmadik futamát a Hungaroringen rendeznék meg augusztus 2-án – nézők nélkül, ahogy az első két helyszínen is minden esetben zárt kapus versenyekről lenne szó.

  Már volt hétközi

  A Nemzeti Sport arra emlékeztetett, hogy az 1950-es években a Formula–1-es bajnokságba tartozó Indy 500-at mindig május 30-án vagy 31-én rendezték meg, függetlenül attól, hogy hétköznapra vagy hétvégére esett-e. Hasonló okokból rendezték meg kétszer hétköznap a Dél-afrikai Nagydíjat, amelyet előszeretettel tartottak január 1-én: 1965-ben pénteken, 1968-ban pedig hétfőn versenyeztek. Az 1961-es Holland Nagydíjat május 22-én, szintén egy hétfői napon tartották meg, s ez valójában nem is olyan hétköznapi verseny volt: a máig ez az egyetlen olyan futam, amelyen minden rajthoz álló célba ért, ráadásul úgy, hogy senki sem járt a boxutcában szervizelni.

  (Nemzeti Sport)

  Cookie