×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Hitelfelvételről döntöttek Nagykárolyban

2021.09.07 - 07:13
Megosztás:
Hitelfelvételről döntöttek Nagykárolyban
A Nagykárolyi Helyi Tanács tagjai tegnapi rendkívüli ülésükön elfogadták, hogy a város fejlesztését célzó projektek finanszírozására 25,36 millió lejes hitelhez folyamodjon az önkormányzat.

A hitelfelvételre vonatkozó határozattervezet mellett ugyanakkor elfogadtak egy listát arról a 11 beruházásról, aminek a finanszírozását a most jóváhagyott hitelből tervezik.
Kovács Jenő polgármester a tanácsülés keretében kifejtette, hogy a hitelfelvételre azért van szükség, mert ebből a pénzből befejezésre kerülne a város fejlesztését célzó beruházások sora.
A tizenegy pontot tartalmazó lista a következő beruházásokat tartalmazza: 1. a Mioriţei utcától a város határáig tartó 25 Octombrie utca korszerűsítésből kimaradt szakaszának modernizálása, helyreállítása; 2. városi mobilitási terv — az utcák felújítását és korszerűsítését célzó tervezet; 3. városi mobilitási tervezet — a járdák rehabilitációját célzó projekt; 4. sportkomplexum építése, mely tartalmaz egy futballpályát is; 5. az Avram Iancu tér felújítása; 6. kihasználatlan közterületek használhatóvá tétele az 1 Decembrie 1918 utcában, a Iuliu Maniu, a Mihai Viteazul és 25 Octombrie utca közötti részeken, az Unicarm áruház és a Víztorony övezetében a nagykárolyi városközpont közterületein végzett korszerűsítési munkák eredményeként; 7. további fejlesztések a Somos szabadidőpark közelében lévő tónál; 8. a nagykárolyi közterületeken a fizetős parkolóhelyekhez kapcsolódó parkolóórák kihelyezése; 9. a Helyi Közterület-fenntartó Igazgatóság működéséhez szükséges haszongépjárművek és felszerelések beszerzése; 10. egyéb költségek a Somos szabadidőközpont fejlesztési projektjéhez; 11. nem támogatható költségek előfinanszírozása A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése Nagykárolyban a fenntartható városi mobilitási tervben javasolt intézkedések alapján elnevezésű projektben.
„Ezek mind olyan beruházások, amelyeket jelenleg nem tudtunk finanszírozni uniós vagy állami forrásokból. Van azonban esélyünk további finanszírozásokra, ám ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni a fejlesztések terén, szükség van ennek a hitelnek a felvételére” — magyarázta Kovács Jenő.
A megvalósítandó projektek listáján szerepel az a beruházás is, mely által végre befejezésre kerülne a Nagykárolyt kettészelő 19-es számú főút felújításának munkálata.
„Az infrastruktúra korszerűsítését célzó beruházások részeként megújítanánk a járdákat további 19 utcában, míg 7 utcában aszfaltoznánk. Ha elkészülnénk ezzel a beruházással, akkor nem lenne Nagykárolyban aszfalt nélküli utca” — hangsúlyozta a polgármester.
A kölcsönt, melynek türelmi ideje 56 hónap, tíz évre venné fel a város, 2026 augusztusáig, addig az önkormányzat csak kamatot fizet, nem pedig törlesztőrészletet. A hitelfelvétellel kapcsolatban Bekő Tamás városmenedzser rámutatott, hogy Nagykároly eladósodottsága nem haladja meg a 15–15,5 százalékot, ami a fele a törvény által megengedett maximális mértéknek, mely 30 százalék. A tanácsosok ellenszavazat nélkül fogadták el a hitelfelvételről szóló határozattervezetet.

 

Beültetik a főteret
A kővel való burkolói és építőmunka a végéhez ért a szatmárnémeti új főtéren, már a Coposu sétányon tartanak a munkások, utánuk a kertészek következnek, akik ezekben a napokban beültetik a már előkészített ágyásokat, magaságyásokat.
Új bölcsőde épül Nagykárolyban
Hétfőn a kora délutáni órákban rendkívüli tanácsülés helyszíne volt a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal díszterme.
Kettős ünnep a Fatimai Szűz Mária-templomban
Valakinek mindig van üzenete számunkra — kettős ünnepet tartottak a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban — mely egyben a Romániai Fatimai Világapostolátus központja is — a kápolna felszentelésének huszonötödik évfordulója és búcsúja kapcsán.
Cookie