×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Hivatalos: Vettel szakít a Ferrarival

2020.05.12 - 12:12
Megosztás :
 • Hivatalos: Vettel szakít a Ferrarival
  Nem született megegyezés: Sebastian Vettel az idény végén távozik a Ferraritól. Sajtóhírek szerint a négyszeres világbajnok úgy érezte, hogy másodhegedűs lesz Charles Leclerc mellett.

  A Ferrari Formula–1-es csapat kedden hivatalos közleményben tudatta, közös megegyezés után nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel szerződését.

  „Ezt a döntést közösen hoztuk meg Sebastiannal, mivel mindkét fél úgy érzi, hogy ez a helyes. Nem volt könnyű döntés, tudva, hogy Sebastian milyen sokat ér versenyzőként és emberként. Nem volt egy kimondott oka a döntésnek, egyszerűen mindketten úgy éreztük, eljött az ideje annak, hogy elváljanak az útjaink, mert így érhetjük el a saját céljainkat" – kezdte a csapatfőnök, Mattia Binotto, aki kiemelte, hogy a négyszeres világbajnok pilóta összesen 14 futamot nyert meg, és ezzel az olasz istálló harmadik legsikeresebb pilótája, miközben ő szerezte velük a legtöbb pontot.

  „A 2020-as idény végén véget ér a kapcsolatom a Ferrarival. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érd el ebben a sportban, elengedhetetlen, hogy minden fél tökéletes harmóniában dolgozhasson együtt. A csapat és én éreztük, hogy már nem áll fenn a kölcsönös szándék, hogy tovább folytassuk a közös munkát a mostani idény után. Az anyagiak nem játszottak szerepet a döntésben. Nem ez határozza meg a döntéseimet, és soha nem is lesz így” – tette világossá Vettel.

  Az olasz La Gazetta dello Sport napilap ugyanis azt írta hétfő este, hogy a Ferrari egy évvel szerette volna meghosszabbítani Vettel szerződését, jelentős fizetéscsökkentéssel, amit a 32 éves német nem fogadott el.

  Az olasz istállónál tavaly év végén 2024 végéig szóló szerződést kötöttek a csapat másik pilótájával, a 22 éves Charles Leclerc-rel, vagyis a csapat egyértelműen a monacóival tervez hosszú távra, ami Vettelnek kimondottan nem tetszik – állította ugyanabban a beszámolóban Leo Turrini, a Ferrari ügyeiben bennfentesnek számító újságíró. „A Scuderia Ferrari egy évre szóló hosszabbítást ajánlott Vettelnek és azt kérte tőle, hogy június vége előtt döntsön, elfogadja-e. Sebastian kétségei abból adódtak, hogy nem biztos, hogy így Leclerc-rel azonos elbírálás alá fog esni a csapaton belül. A Ferrari vezérigazgatója, Louis Camilleri azt mondta nekem, hogy lehetetlen egy négyszeres világbajnokot második számú pilótaként alkalmazni olyasvalaki mögött, aki két versenyt nyert eddig” – írta a Gazetta.

  sebVettel-1

  Vettel keddi bejelentésére Leclerc is reagált, s elmondta, sosem tanult annyit, mint Vettel csapattársaként, amiért köszönettel tartozik.

  Most már csak az a kérdés, mi lesz Vettel pályafutásával, illetve ki érkezhet a helyére. Ha a német folytatja, akkor a hírek szerint a McLarennél vagy a Renault-nál köthet ki, míg a Ferrari listáján Carlos Sainz Jr., Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton neve szerepelhet. Többen helycserés üzletet említenek, azaz a pletykák alapján elképzelhető, hogy Vettel vagy Ricciardóval, vagy Sainz-cal cserél helyet jövőre.

  Az biztos, hogy Sainz és Ricciardo szerződése is lejár 2020 végén jelenlegi csapatuknál.

  A 32 éves német az elmúlt öt év alatt 101 versenyen szerepelt a Ferrarinál, 14 alkalommal nyert, összesen 54-szer állhatott dobogóra, kétszer, 2017-ben és 2018-ban az összetett második helyén zárt, 2015-ben a harmadik helyen végzett az év végi összesítésben. Mind a négy világbajnoki címét előző csapatával, a Red Bull Racinggel szerezte.

  Cookie