×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Hivatalos:Tasnád a Liga 4-be nevez

2019.06.27 - 13:53
Megosztas :
 • Hivatalos:Tasnád a Liga 4-be nevez

  Támogató hiányában nem fogadja el a Tasnádi Unirea labdarúgócsapata a román szövetség által felajánlott harmadik vonalbeli helyet. Az üdülőváros együttese két szezont töltött a Liga 3-ban.

  Nem lesz két divíziós csapata Szatmár megyének, ugyanis támogatók hiányába a Tasnádi Unirea labdarúgó-egyesület nem tudja vállalni a Liga 3-as szereplést. Ezt az üdülőváros polgármestere, Grieb Csaba mondta csütörtökön a Szatmári Friss Újságnak, aki telefonon hívtunk fel, hogy tájékoztasson a csapat jövőjét illetően.

  „Attól a pillanattól kezdve, hogy egy negyedosztályos csapat dupla annyi fizetéssel csábított el játékosokat tőlünk, illetve a magánvállalkozóknak kiadták a rendeletet, hogy a VSK-t támogassák, mi egyedül maradtunk. Ezt nem tartom korrektnek, ellehetetlenítik a helyzetünket. Egy ilyen kis város helyi önkormányzata egymagában nem tud fenntartani egy Liga 3-as csapatot. Ezért úgy döntöttünk, hogy nem megyünk vissza a harmadosztályba” — mondta az elöljáró.

  Mint ismeretes, a Tasnádi Unirea 2017-ben – több mint 25 év szünet után – jutott fel ismét a Liga 3-ba, és azzal az edzővel kezdték a szezont, akivel ezt a sikert jegyezték: Marius Botannal. Az első idényt a 9. helyen zárta 40 ponttal, de több siker is jegyzett ebben a szezonban: több hónapon keresztül veretlen volt, közel egy éven keresztül veretlen volt hazai pályán, illetve az Unirea volt az első csapat, amely legyőzte a második vonalba simán feljutó Kolozsvári Universitateát (ezután a kincses város csapata még egy meccset elvesztette, további kettő döntetlennel zárult, 24 mérkőzést pedig megnyert).

  Reményteles nyári vakáció után a 2018–2019-es szezont azzal a Cristian Popával kezdték, aki 2018 telén érkezett az Unireához. Hullámzó teljesítmény nyújtott a csapat, de 21 pontot összegyűjtöttek és a 9. helyen álltak a téli vakáció előtt. Ekkor történt a törés: a játékosok több havi fizetésük elmaradása miatt távoztak Tasnádról, és egy adott pillanatban Popa sem szerette volna folytatni a munkáját az Unireánál. Végül megállapodás született, az edző maradt, a régi keretből viszont alig maradtak, a rutinos játékosok mind elmentek, ezért Popa ifik után nézett. Átlagban 20 éves kerettel vágott neki az Unirea a 2018–2019-es szezon visszavágójának, viszont a rutin hiánya rányomta a bélyegét a teljesítményre. A csapat összesen 9 pontot gyűjtött be a 15 tavaszi forduló során, így a szezon végén kiesett az Unirea a Liga 3-ból. Mindezek ellenére a tasnádiak bízhattak abban, hogy a román szövetség visszahívja majd a csapatot a Liga 3-ba, az előző évek gyakorlata ugyanis az volt, hogy a divíziós bajnokságot nem vállaló klubok helyét azokkal a csapatokkal pótolták, akik az előző évben kiestek a harmadik vonalból. Úgy tudjuk, hogy egy hely már fel is volt ajánlva Tasnádnak.

  Mivel mindeddig nem sikerült támogatót találni, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy nem fogadja el a maghívást, és a Liga 4-be nevez. „Tasnádi srácokkal megyünk tovább. Beszéltünk néhánnyal, akik szívesen jönnek a csapathoz, ha a negyedosztályba iratkozunk” — tette hozzá Grieb Csaba. Kérdésünkre elmondta, hogy mindezek ellenére a stadion-felújítási projekt nem áll le. A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) jóváhagyta a tasnádiak kérését, viszont bizonyos határidőket be kell tartani, ami miatt még nem kezdődhet a kivitelezés.

  Így tehát a 2019–2020-as idényben is egyetlen divíziós csapata lesz Szatmár megyének, mivel az Liga 4-es bajnok, a Szatmárnémeti VSK megnyerte az óradnaiak elleni osztályzót.

  Pesek Attila

  Cookie