×
2020. 08 08.
Szombat
László
23 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Hóeltakarítás önerőből majd' mindenhol

2016.01.06 - 09:05
Megosztás:
 • Hóeltakarítás önerőből majd' mindenhol

  Nem okozott gondot Szatmár megyében a havazás — bár az illetékes megyei szervek is felkészültek a télre, a legtöbb település függetlenedett és önerőből oldotta meg a hókotrást.

  Az első igazi téli napot követően úgy tűnik: az illetékesek valóban felkészültek a télre és nem érte őket váratlanul, meglepetésszerűen a januári havazás. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint január 4-én délutántól január 5-e reggel 8 óráig Szatmár megye országútjain 26 hókotró dolgozott és 275 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét, tegnap pedig 17 jármű kotorta a havat és szórta továbbra is a csúszásgátlót. A megyei rangú utakon 22 munkagép teljesített szolgálatot és 1800 tonna csúszásgátlót (homok és só keveréke) szórtak szét s tegnap délután főleg az Avas környékén dolgoztak aktívabban. A legtöbb vidéki településen sem ültek ölbe tett kézzel, várva a kintről jövő segítséget, hanem önerőből kezdték meg a települések útjainak, utcáinak tisztítását, még a hóhullás kezdetekor, hétfőn este. „Fel vagyunk készülve az ennél sokkal komolyabb havazásra is — mondja Incze Lajos, Halmi polgármestere. — Az önkormányzat három traktora és két hóekéje pucolta le most is az összességében több mint 20 kilométernyi községi utat. Idejében elrendeztük a munkagépek üzemanyag-jegyeit, megvettük a homokot és sót is s ahogy az időjárás megkívánta, már szórtuk is a csúszásgátlót. A főúttól a vámig nemzetközinek van minősítve az út, azt az ezzel megbízott cég tisztította le, Kökényesd irányába a megyei rangú utakat pucoló cég hókotrója dolgozott — de nemigen volt mit toljon, kotorjon, hiszen alig 3–4 centi hó hullott csak. Még.” A valamivel magasabban fekvő Avasújvárosban sem okozott gondot vagy fennakadást az idei tél első havazása. „A hóekés traktorunk és buldoexkavátorunk a reggel is végigjárta a községi utakat, most szórjuk a sóval kevert homokot — nem mintha akkora hómennyiség lenne vagy nagyon csúszna, de biztos, ami biztos. A települést átszelő nemzetközi és megyei rangú utat is lekotorták — épp most fordul a Tehnic Asist munkagépe” — számolt be, mintegy helyzetjelentésként megkeresésünkre Ludróczki Sándor polgármester, hozzátéve: „Egyelőre győzzük a tisztítást, igaz, ez még csak bemelegítő volt a hóból.”

  Sárközújlakon is önerőből oldják meg az utak pucolását, s igaz ugyan, hogy a kisvárosnak van szerződése egy hókotró céggel, de az önkormányzatnak egész arzenál áll rendelkezésre munkagépekből. „Az ilyen fajta téli munkára is alkalmas buldoexkavátorunk, gréderünk is van, a kamionra most szerelik fel a hóekét, amelyet nemrég vásárolt az önkormányzat. Hétfőn este 9-kor indultak útjukra a gépek, kedden reggel 7 óráig folyamatosan nyomták-kotorták a havat, szórták a sóval kevert homokot Sárközújlak utcáin. Fel vagyunk készülve nem csak munkagépekkel, hanem több tonnányi sóval és homokkal is” — mondta a kisvárost vezető Piricsi Arthur.

  „El van takarítva minden, Lázári útjai tiszták!” — jelentette ki határozottan Lengyel István polgármester. — Van tolólapátos buldoexkavátorunk és szerződésünk a sós homok kiszórására. A gép segítségével függetlenedtünk és nagyon jó így, mert senki után nem kell várni. Jön a fagy vagy a havazás, indulnak a traktorok, szórják a sót, a tolólapátos munkagép pedig a nyomukban, azonnal lepucolja a megolvadt latyakot — az útburkolatra nem fagy rá semmi, nincs balesetveszély. És ez a legfontosabb.”

  Tegnap reggel is szórták a csúszást gátló sós homokot Kaplonyban, ahol szintén önerőből, saját hóekés munkagéppel tisztították le a hóréteget a községi utakról, tudtuk meg Mosdóczi Vilmos polgármestertől, aki elmondta azt is: a Kaplony– Nagykároly közötti útszakaszon sem volt semmiféle fennakadás, sőt, azt a megyei rangú útszakaszt még a havazás kezdete előtt leszórták — az aszfaltot „kifehérítő”, de a sónál sokkal kevésbé rongáló hatású — fagyásgátló magnézium-klorid vegyülettel.

  „Van három dombunk és az azokon sok-sok kilométeren átfutó községi úthálózatunk — magyarázta a dombos Szatmárhegy polgármestere, Szűcs Szabolcs. — Az utak, bár ma reggel is le voltak sózva, egy kicsit síkosak, de járhatóak. A polgármesteri hivatalnak hóekés traktora és buldoexkavátora is van — elbánunk vele, bármekkora mennyiségű hó is hullana. De azért remélem, nem lesznek nagyon nagy havazások, mert minden szépség ellenére, az önkormányzatoknak bizony komoly fejfájást okoz.”

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie