×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Hogyan előzzük meg a cukorbetegséget?

2012.11.14 - 08:58
Megosztás:
Hogyan előzzük meg a cukorbetegséget?

A Diabétesz Világnapja alkalmával dr. Szilágyi Józsefet, a Szatmár Megyei Kórház Diabétesz Központjának főorvosát kérdeztük a cukorbetegség régiónkban kimutatott gyakoriságáról, kialakulásának feltételeiről és a megelőzés lehetőségeiről.

 

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus) vagy rövidítve: diabétesz a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, relatív inzulinhiány vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. Amint dr. Szilágyi József, a Szatmár Megyei Kórház Diabétesz Központjának főorvosa elmondta, Szatmár megyében a nyilvántartott cukorbetegek a lakosság 4 százalékát alkotják, amely megfelel az országos átlagnak. Sajnos a valóságban a cukorbetegségben szenvedők száma meghaladja ezt az arányt, hiszen sokan vannak olyanok, akik nem veszik komolyan a kezdeti tüneteket, vagy nem kezelik a betegséget. A valóságban ebben a régióban, amely az északnyugati országrészt és a környező országok szomszédos részeit foglalja magában, 6 százalékos a cukorbetegség elterjedése.

Életmód, táplálkozás

A felnőttkori cukorbetegség kialakulása szoros kapcsolatban áll a táplálkozással és az életmóddal. Sajnos az itteni felnőtt lakosság nem tulajdonít megfelelő fontosságot a testmozgásnak, pedig a cukorbetegség megelőzésében fontos, hogy több mozgást vigyünk be az életmódunkba. Megjelenése kötődik a túlsúlyhoz, a helytelen táplálkozáshoz, a túlzott szénhidrátfogyasztáshoz, a koleszterinben és telített zsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztásához. Azokban az országokban, ahol a táplálkozási szokásokra kevesebb ilyen élelmiszer jellemző, a cukorbetegség előfordulása is kimutatottan alacsonyabb. A megelőzés érdekében javallott a sovány halak, csirkehús, marhahús, sovány tejtermékek fogyasztása, fogyasszunk zöldségeket minél nagyobb mennyiségben, párolva vagy főzve, és részesítsük előnyben a friss gyümölcsöket az édesített szénsavas üdítőitalokkal szemben, hangsúlyozta a szakember. Kerülni kell a szénhidrátok túlzott fogyasztását, mint a cukor, a méz, lekvárok, tésztafélék. Amennyiben egy betegnél kimutatják a diabéteszt, a kezelés első lépése az életmód megváltoztatása. A kezelés egyénre szabott, akárcsak az ajánlott diéta. Rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel sok beteg elhagyhatja a gyógyszeres kezelést. A háziorvosi vizsgálat után lehet eldönteni, hogy milyen típusú testmozgás javasolt a betegnek: séta, kocogás, úszás. Ezáltal a betegség előrehaladása lassúbb, azért nagyon fontos a korai felismerés, mutatott rá a szakember.

Pándi Annamária

Cookie