×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Hogyan kertészkedjünk biztonságosan?

2020.05.15 - 13:15
Megosztás :
 • Hogyan kertészkedjünk biztonságosan?
  A koronavírus-járvány idején sokan döntöttek úgy, hogy kertészkedésbe kezdenek.

  Dr. Csomai Zita magyarországi orvos, természetgyógyász számos jól megfontolandó tanáccsal szolgált azok számára, akik a járvány idején kertészkedni készülnek. Ezen tanácsok magukban foglalják azokat a higiéniai szabályokat, amelyeket, ha tudatosan betartunk, kertészkedés közben is minimálisra csökkenthetjük a koronavírussal való megfertőződés esélyét.

  Amennyiben lehetséges, a kerti munkát végezzük a lehető legkisebb létszámban, megtartva a tisztes távolságot egymástól! A kertészeti munka ne legyen alibi a családi grillpartikhoz, a szomszédokkal, illetve a ház előtt elhaladókkal szemben is tartsuk meg a tisztes távolságot, amelynek legalább másfél-két méternek kell lennie.

  Legyen külön ruhánk, amit csak kertészkedéshez használunk! Minden kerti tevékenység végeztével öltözzünk át, kertészkedés közben pedig használjunk kesztyűt, amely nemcsak a vírustól, de a kellemetlen vízhólyagok kialakulásától is megvédi kezünket.

  A kertben használt cipőt ne vigyük be a házba!

  Mielőtt hozzáfognánk a kertészkedéshez, ellenőrizzük szerszámainkat! Ne használjunk csorba vagy meghibásodott eszközöket, hiszen ezek használata által nagymértékben növekszik a balesetek kialakulásának esélye. A fertőtlenítés elengedhetetlen az új szerszámoknál is, akárcsak abban az esetben, ha a szomszédtól kérjük azokat kölcsön. Minden egyes használat előtt és után fertőtlenítsük az általunk használt szerszámokat, hiszen a vírus nemcsak az emberi bőrön képes megtapadni, hanem bármilyen felületen az eszköz anyagától függően, akár több napon keresztül is.

  Legyen készenlétben a szappan és a víz! A vetőmagok vagy palánták csomagolásait azonnal dobjuk a kukába, majd ezt követően szappannal és vízzel mossunk alaposan kezet! Ez azért fontos, mert a kerti munkálatok közben is megérinthetjük arcunkat, szánkat, szemünket is úgy, hogy azt észre sem vesszük, növelve ezzel a fertőzés kockázatát. Mivel a kesztyű sem védhet szászszázalékosan, minden egyes kerti munka végeztével alaposan mossunk kezet!

  Cookie