×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Hol sírjaink domborulnak — de meddig?

2021.08.11 - 07:30
Megosztás:
Hol sírjaink domborulnak — de meddig?
Szerencsétlen véletlenek egybeesése eredményezte a hídon túli római katolikus temető bejáratánál, a szelektív hulladékgyűjtők mellé kitett sírkövekről készült fényképeket — azokat ugyanis nem dobják ki csak úgy a szemétbe, magyarázta megkeresésünkre a temető adminisztrátora.

Szélsebesen terjedtek a virtuális világban azok a — első pillantásra valóban mélyen felháborító — felvételek, amelyeket a Decebal híd melletti római katolikus temető bejáratánál készített egy szatmárnémeti férfi a szelektív hulladékgyűjtők mellé kidobott sírkövekről. A fotók nyomába eredve elsőként értelemszerűen a püspökséggel, pontosabban annak sajtóosztályával vettük fel a kapcsolatot (annál is inkább, mivel a temető a székesegyházhoz tartozik), ahonnan a legilletékesebbhez, a temető adminisztrátoráhiz irányítottak. Mint azt Mekker Lóránd megkeresésünkre elmondta, szerencsétlen véletlenek egybeesése nyomán készültek a fényképek. „Szó sincs arról, hogy csak úgy kidobnánk a sírköveket a szemétre! Úgy esett, hogy több család is most döntött a sírkőcseréről, a régi köveket pedig építkezésnél, törmelékként akarta felhasználni valaki. Azért tettük a szelektív gyűjtők mellé, mert az a hely van legközelebb a temető bejáratához, amit gépjárművel meg lehet közelíteni, ugyanakkor a kövek nincsenek útban, nem zavarják a közlekedést — viszont az illető nem jött a megbeszélt időpontban, késett, és a sírkövek valóban hosszabb ideig ott voltak s az arra járóknak (mint ahogy a fényképeket készítőnek is) az lehetett az érzése, hogy szemétbe vannak dobva” — mondta. Mint elmagyarázta, a hátramaradottak jellemzően évente „váltják meg” szeretteik sírhelyét, ritkán fordul elő, hogy valaki öt, tíz vagy húsz évre egyszerre, egy összegben kifizesse a díjat. S hogy mi történik azon sírokkal, amelyekkel már jó ideje nem törtődik senki (vagy mert teljesen kihalt a család, vagy mert elköltöztek és nem járnak vissza Szatmárnémetibe)? „Ha senki hozzátartozó nem jelentkezik hosszú éveken keresztül, igyekszünk kinyomozni hol lehetnek, felvenni velük a kapcsolatot, de a síron is elhelyezünk egy értesítést — és várunk még egy–két évet. Amennyiben továbbra sem jelentkezik senki, felszámoljuk a sírt, de a követ, fejfát akkor sem dobjuk ki! Várunk még általánosan három évet, hátha mégis jelentkeznek a hozzátartozók, aztán építkezési törmelék formájában megsemmisítjük — mivel ez a temető a város legzsúfoltabb sírkertje, egyszerűen fizikailag nincs lehetőségünk kialakítani egy olyan részt, szegletet, ahol a sírköveket felállítva összegyűjthetnénk, tárolhatnánk — de mint mondtam, hosszú évek folyamata egy sír felszámolása és még hosszabb a sírkő megsemmisítése.”
Hasonló körülmények között történik egy-egy sír felszámolása a református temetőkben is — azzal a különbséggel, hogy egyrészt a sír megváltása húszévente esedékes, másrészt mivel épp annyira nem zsúfoltak még, a vasútállomás melletti, de a Mátyás király utcai temetőben is van lehetőség a kövek tárolására. „Persze senki ne úgy gondolja, hogy amint letelt a megváltott időszak, évtizedek, azonnal felszámoljuk a nyughelyet. Várunk, próbáljuk felvenni a kapcsolatot a hozzátartozókkal (ha csak nincs tudomásuk arról, hogy teljesen kihalt a család), aztán felnyitjuk a sírt, az elhunyt maradványait összegyűjtjük és ugyanabban a gödörben, jóval mélyebbre temetjük, a sírkövet pedig (ha csak nincs nagyon rossz állapotban, teljesen olvashatatlanul, megrongálódva) elhelyezzük a kialakított részen” — magyarázza megkeresésünkre Rácz Ervin, a Szigetlankai Református Egyházközség lelkipásztora.


Szabó Kinga Mária

 

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie