×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Horribilis összegekbe kerül

2021.10.22 - 16:11
Megosztás:
Horribilis összegekbe kerül
Fotó: Daniel Mihăilescu/AFP/ Profimedia Images
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.


Több mint 4500 lejbe kerül naponta egy COVID-19-beteg intenzív terápiás ellátása, míg a fertőzőosztályokon való kezelésük naponta mintegy 1800 lejt emészt fel. Ezeket az összegeket mindannyiunk zsebéből pótolják össze, hiszen a kórházak elszámoltatják az Országos Egészségbiztosító Pénztárral, amely abból a büdzséből utalja át mindezt, ami a romániai polgárok egészségbiztosítási járulékából befolyik.
Értelemszerűen a COVID-19 betegség minél súlyosabb formájával kerül valaki kórházba, annál többe kerül a napi kezelése és ellátása. Azoknak tehát, akik oltathatnának, de nem teszik, és rendkívül súlyos szövődményekkel kerülnek kórházba, illetve azoknak, akik halogatják az orvoshoz fordulást, ezért nagyon rossz állapotban kerülnek kórházba, többe kerül az egészségügyi ellátása, mint azoknak, akik a betegség enyhe vagy közepes formáival küszködnek.
Egy koronavírusos beteg 24 órás kezelése az intenzív terápiás osztályon 4515 lejbe kerül, míg egy nem kritikus állapotban lévő páciens ellátása a fertőző betegségek osztályán 1818 lejbe. Sajnos az intenzív osztályra került személyek beutalása legkevesebb 10–14 nap, tehát gyors állapotjavulás esetén is legalább 50 ezer lejt kell kifizessen a kórházaknak a biztosító egy beutalt után, míg az enyhébb, közepes állapotú, egyéb osztályokra beutalt személyek kezelésének költsége 10–14 nap után 20–25 ezer lejt tesz ki.
Az október 19-i hivatalos adatok szerint 217 személy volt beutalva a Szatmár megyei egészségügyi intézményekbe — Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, szatmárnémeti tüdőkórház és a hozzá tartozó bikszádi tüdőgondozó, Nagykárolyi Városi Kórház, Avasfelsőfalui Városi Kórház — a COVID-19 betegség különböző formáival, 24 lakost a szatmári és nagykárolyi intenzív terápiás osztályokon kezeltek. Ez azt jelenti, hogy csak ezen az egy napon 108 360 lejbe került az intenzív osztályon lévő betegek kezelése, míg a járványkórházban és a többi osztályon fekvő páciensek 24 órás ellátása 350 874 lejbe került — mindannyiunknak.
Óriási összegekbe kerül tehát a COVID-19 kórházi kezelése, miközben dr. Vass Levente közegészségügyi szakorvos, urológus főorvos, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a teljes oltottsághoz szükséges, koronavírus elleni védőoltás mintegy 40 euróba, tehát megközelítőleg 200 lejbe kerül. Az orvos-politikus közösségi oldalán is kiemelte: míg vakcinát 40 euróért is be lehet szerezni, a fertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszerek ára hatalmas. „Egy könnyű eset kezelésére használt teratogén és májtoxikus gyógyszer ára 600 lej. […] A kockázati tényezőkkel rendelkező, de könnyű eseteknek a monoklonális antitest a megfelelő, ennek költsége 700 dollár és 2000 euró között mozog betegenként, van belőle már Romániában, de az EU csak novemberben szabadalmaztatja. A középsúlyos eseteknek a gyógyszere, a Remdesivir ára körülbelül 10 000 lej kezelésenként, az ősz folyamán mintegy 60 000 flakonnal osztottunk szét, és még van szerződve 130 000 flakon. A legsúlyosabb esetekre a Tocilizumab jó, 16 000 egységnyit osztottunk ki már, súlyos hiány van belőle a nemzetközi piacon, mert a fejlett országok magas vakcinálási aránya miatt már nincs nagy igény rá, így a gyártó már csak kis mennyiségben gyártja, mert egy kezelés ugyancsak 10 000 lejbe kerül” — részletezte dr. Vass Levente.
„Ha összeadjuk ezeket a számokat az ATI-s kórházi kezelések rendkívül magas árával, akkor kiszámítható, mennyibe kerül az amúgy is alulfinanszírozott egészségügyi rendszernek az oltatlanság” — összegezte a szakember.

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Gyakoribb a szorongás és a depresszió
Dr. Tallian Cristian pszichiáter arról nyilatkozott lapunknak, hogy a járványidőszakban megnőtt a szorongásos és a depressziós megbetegedések száma, ami nehezen kezelhető, hiszen a gyerekek szinte átörökölik a betegséghez vezető forrásokat a felnőttektől.
Cookie