×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Hulladékokkal eldugaszolt csatornák

2015.03.12 - 19:30
Megosztas :
 • Hulladékokkal eldugaszolt csatornák

  Szeméttel teli zsák okozott dugulást pár napja Lázáriban, de találtak már dzsekit, döglött kutyát, használt pelenkákat és gallyakat is a szennyvízelvezető csatornákban. Különdíjat számít fel az Apaserv, ha a frissen átadott kanálisokat kell takarítania.

  Hulladéktárolónak nézik a frissen kiépített csatornahálózatot az emberek, legutóbb Lázáriban volt szükség duguláselhárításra, mert szeméttel teli zsákot dobott valaki az aknába. Találtak még csatornában döglött kutyát, dzsekit, használt pelenkát és faágakat is. Sem az Apaserv munkatársai, sem a polgármesterek nem értik a szándékos csatorna-eldugaszolás okát, a rosszindulat és a tudatlanság egyaránt oka lehet annak, hogy nem oda való nagyméretű dolgokat dobálnak az emberek a csatornákba.

  Szennylé és bűz

  A tavaly ősszel használatba adott lázári kanális eldugulása miatt az utóbbi időben kétszer is helyszínre kellett szállnia az Apaserv autójának, a Crişan, a Petőfi Sándor és az Infinitului utcákban is a felszínre bugyogott a szennyvíz azért, mert megint nagyméretű dolgot dobott valaki az aknába. A dugulás miatt nem csak az utcán tört felszínre a szennyvíz, de a házakban is takarítani kellett emiatt. Ahol a szennyvíz nem folyt be a lakásokba, a szag ott is érződött. A Petőfi utcán az utcai csatornafedő körül állt a sötét színű szennyvíz. A jelenségre felfigyelt lázáriak szerint elfogadhatatlan, hogy egy frissen kiépített hálózattal ez történjen, legtöbben bánják, hogy rácsatlakoztak a vezetékre, mert ahelyett, hogy komfortosabb körülmények között élnének, több bosszúságuk lehet, mint a csatornázás előtti emésztőgödrös szennyvízelvezetés idejében. Egy asszony szerint a férje máris azt fontolgatja, hogy leválnak a vezetékről és „visszakanyarodnak” a szennyvízcsövekkel az emésztőgödörbe.

  Pénzbe kerül a mentesítés

  Az Apaserv egyik mérnöke szerint nem a hálózat kialakításával és üzemeltetésével van a baj, hanem azzal, hogy egyesek nem tudják, mire való a csatorna és beledobálnak mindenfélét, ez okozta az utóbbi idők dugulását Lázáriban és Mezőfényen is. A hálózat nincs alulméretezve egyik település esetében sem, ahol a csővezeték lejtésével nem tudják megoldani, hogy az elhasznált háztartási víz elfolyjon a gyűjtőpontokig, ott szivattyúkkal, szivattyúházakkal „segítik tovább” a szennyvizet. A Lázáriban és Mezőfényen előforduló dugulások nem csak bosszúságot okoznak az embereknek, hanem elhárításuk pénzbe is kerül, hiszen az Apaserv egyik településen sem vette még át a Samcif Rt. által kivitelezett munkálatokat (kivitelezési kiírásról lévén szó, a batizi hálózat befejezésére várnak, hogy mindhármat egyszerre vehessék át). Míg a kiépült hálózat nincs az Apaserv tulajdonában, több száz lejes kiszállási díjat kell fizetni a hibaelhárítóknak.

  Csak háztartási víz folyhat bele

  A csatornahálózat rendeltetésszerű használatára kéri a lakosokat Roszpapa Csaba lázári alpolgármster is, felhíva a figyelmet, hogy az nem hulladéktárolónak készült, arra való, hogy a háztartásban elhasznált vizet elvezesse. A csatornahálózatok a házak szennyvizének elvezetésére van méretezve, figyelmeztet Roszpapa, ennek ellenére nem csak olyanok vannak, akik az ereszcsatornát kötötték bele a szennyvízcsatornába, alaposan túlterhelve azt, hanem az istállóból kifolyó, szennylét elvezető csövet is, ami szintén nem szabályos, és szintén bajokat okozhat a szennyvízelvezetésben. Az Apaserv mérnöke szerint sem szerencsés több vizet belevezetni a csatornákba, mint amennyinek az elvezetésére méretezték azokat. És ha újra meg újra túlterheltség fog jelentkezni, a házak előtti kivezető csatornák aknáit megvizsgálva, meg fogják találni, hol van istállószennyvíz, vagy esővíz-elvezető belekötve a háztartási szennyvízvezetékbe és a fennálló állapot megszüntetésére fogják kötelezni a szabálytalankodót.

   

  Cookie