×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
17 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Húsz központban vizsgáznak a nyolcadikosok

2018.06.07 - 14:44
Megosztas :
 • Húsz központban vizsgáznak a nyolcadikosok

  Húszra csökkentette a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a nyolcadikosok országos képességfelmérőire megszabott vizsgaközpontok számát. Szatmár megyében 3127 VIII. osztályos diák vizsgázik.

  Hétfőn kezdődik a nyolcadikosok idei képességfelmérő vizsgasorozata. Szatmár megyében összesen 3127 diák iratkozott be a megmérettetésre, amit idén 20 vizsgaközpontban fognak lebonyolítani. Ez jóval kevesebb, mint az előző években, korábban kilencvennél is több központ működött, de tavaly is ötven fölött volt a megyében működő vizsgaközpontok száma.

  Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes lapunknak elmondta, hogy évről évre kevesebb a nyolcadikos a megyében, vannak olyan vidéki iskolák, ahol az összevont osztályok miatt csak 1–2 diák végez. Ennek okán döntött úgy a tanfelügyelőség, hogy idén tovább redukálja a vizsgaközpontok számát, és igyekezett úgy elosztani a diákokat, hogy nagyjából ugyanannyian vizsgázzanak mindenhol. A vizsgaközpontok kialakításakor a tanfelügyelőség munkatársai igyekeztek figyelembe venni az iskolák közti távolságot is. Annak érdekében, hogy az iskolák mindennapi programja ne zavarja meg a felmérők lebonyolítását, a vizsgaközpontnak kinevezett tanintézményekben a vizsgák napján a felmérők lebonyolítása után lesznek megtartva a tanórák.

  Az előző években a tanévzárás után rendezte az oktatási minisztérium a nyolcadikosok képességfelmérőjét, idén ezt az utolsó tanítási hétre időzíttette, s emiatt többen bírálták is a szaktárcát.

  Kallós Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy igyekeztek úgy összeállítani a vizsgáztató bizottságokat, hogy az adott pedagógusoknak a felmérő napján ne legyen más iskolában órájuk, így ezeken a napokon csak a vizsgaközpontra tudnak majd koncentrálni.

  A felmérők hétfőn, június 11-én a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődnek, szerdán matematikából vizsgáznak a diákok, míg csütörtökön anyanyelvből lesz írásbeli próba. Június 19-én, kedden délig kifüggesztik az eredményeket, s ugyanezen a napon 19 óráig fellebbezni is lehet.

  Június 20–22. között zajlik a fellebbezések elbírálása, június 23-án pedig közzéteszik a végleges eredményeket.

  Bajnai Botond

  Cookie