×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Huszadjára tartottak községünnepet Kismajtényban

2019.07.29 - 10:29
Megosztas :
 • Huszadjára tartottak községünnepet Kismajtényban

  Huszadjára ünnepelték meg a község és lakosainak napját Majtényban. A polgármester nem csak az ünneplésre figyel, ilyenkor osztják ki az elismeréseket a jól teljesítő diákoknak, felnőtteknek. A rendezvény költségeinek kevesebb mint negyedét fedezik saját forrásból.

  A községközponti Mihai Viteazul-emlékműnél kezdődött a majtényi községünnep vasárnap, a helybeliek mellett helyi, szatmárnémeti és megyei elöljárók is jelen voltak az ünnepi programokon. A kaplonyi fúvószenekar által eljátszott román himnusz és az Európai Unió himnusza után a résztvevőket az emlékmű elé invitáló David Gheorghe polgármester elmondta, hogy tavaly, a centenáriumi év alkalmából az annak folyamatában részt vevő községlakókról beszélt, de most, a huszadik községnap alkalmából települése minden lakóját köszönettel kívánta illetni. Összefogást tapasztal a polgármester a majtényi falvakban, nemcsak ünnepek, hanem a hétköznapok idején is, mindenki kiveszi a részét, ha a köz érdekében zajló munkáról van szó, ennek is jutalma a mindig július 28-án megtartott községnap. Azért a Mihai Viteazul-emlékműnél kezdődik a községnap, mutatott rá David, mert azt szeretné elérni, hogy a megyében összeolvadjon Majtény neve a román vajdával és a vajda neve Majtény községével. Az emlékművet annak emlékére állíttatta sok évvel ezelőtt a majtényi önkormányzat, hogy az uralkodó az 1601-es év július havában húsz napig a falu alatt táborozott seregével.

  Ünnep támogatásokból

  Az ortodox és görögkatolikus papok ünnepi áhítatát követően a kismajtényi Mihai Viteazul iskola Muguraşii Moftin egyesületének fiataljai adtak elő román hazafias verseket és nótákat, majd a gyulafehérvári katonaiskola két neveltjének kíséretében lezajlott a koszorúzás is. A közönség az emlékmű szomszédságában lévő óriási akácfa alól követte nyomon a történéseket; 30 fokos hőségben, párás kánikulában zajlottak a kora délután kezdődött majtényi események.

  Az emlékmű előtti procedúrát követően a kaplonyi fúvósok vezetésével a kismajtényi futballpályára vonultak át az ünneplők, s az események itt, a már megácsolt színpadon és előtte folytatódtak. Itt beszélt a sajtónak a hatodik polgármesteri mandátumát töltő David Gheorghe arról, hogy ezekben az önkormányzatok számára is ínségesnek számító időkben hogyan vannak anyagi lehetőségei Majténynak községnapot szervezni, amikor sok szatmári önkormányzat lemond az ilyen jellegű népünnepélyekről. David elmondta, hogy saját forrásból kevesebb mint negyedét fedezik a rendezvény költségeinek, olyan jó együttműködés van nemcsak magánszemélyek és a hivatal, de cégek és az önkormányzat között is, hogy a község területén működő cégek támogatásaiból minden évben meg tudják szervezni a községünnepet, és díjazni is tudják a község kiemelkedően teljesítő lakosait.

  Princz Csaba

  Cookie